Денят на родилната помощ и раждането на Бебе 10000 в Болница ВИТА бяха отбелязани тържествено в столичния хотел „Хаят“ в присъствието на лекари, акушерки и семейства на деца, родени в Родилно отделение.

Празникът беше открит от танцьорите от 10в клас на Националното училище за танцово изкуство, специалност "Български танци", с педагог Антоанета Асенова. Те поздравиха присъстващите с две изпълнения на „Дунавски танц“ - хореография Георги Хинов, музика проф. Кирил Стефанов, и "Женско шопско" - музика Живка Клинкова, хореография: Мира Кънчева.

Три бебета с 'криви крачета' бяха успешно излекувани в Болница ВИТА

Заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов честити професионалния празник на лекарите и акушерките и връчи поздравителен адрес на д-р Тихомир Савчев, управител и основател на Болница ВИТА. „Пожелавам Ви още много щастливи родители и здрави бебета, и нека техният брой да се увеличава с всяка измината година“, завърши обръщението си зам.-министърът на здравеопазването.

Събитието беше уважено от председателят на Управителният съвет на Столичната лекарска колегия д-р Ваньо Видков и проф. Милена Станева, заместник-председател, с ресор болнична помощ. 

14 бременности за 14 дни - предколедни чудеса във Вита Ин Витро Център

На празника бяха поканени и акушер-гинеколози, неонатолози и анестезиолози, свързани с миналото на Родилно отделение: д-р Райчева, д-р Добрева, д-р Данчева, д-р Хаджийски, д-р Даракчиева, д-р Щърбанова, д-р Кълвачева, д-р Илиева, д-р Игнатова и др., както и акушерката Надя Куртева. Те споделиха своите спомени от първите раждания, пациентите, трудните и вдъхновяващи моменти от своята работа. Някои от тези медици все още работят в Болница ВИТА.

Месец януари 2024 г. е особено специален заради 32-ия рожден ден на ВИТА - първото частно здравно заведение в София, създадено от семейство лекари. На 10 януари се роди 10000-ното бебе в 19-годишната история на раждания във ВИТА, започнала в далечната 2004 година на ул. „Драговица“ в София. Тогава Родилното отделение е разполагало само с 4 стаи, родилна зала, операционна зала, малък неонатологичен бокс.

През октомври 2004 се ражда първото бебе на ВИТА - Маламатина Кацаниду. За лекото раждане са се погрижили д-р Марияна Райчева и акушерката Надя Куртева, а за първото бебе - д-р Валентина Гергинова, завеждащ Неонатологичното отделение и до днес.

Това първо бебе, днес млада жена, беше специален гост на празника, заедно със своите родители. Майката на Маламатина сподели своите спомени от Родилно отделение, в което е била първи и единствен пациент, както и позитивните си впечатления от Болница ВИТА в следващите години.

По традиция в Деня на родилната помощ беше изпълнен ритуал за здраве от екипа на д-р Анна Чорбова, завеждащ Родилно отделение на Болница ВИТА, в който взеха участие всички акушер-гинеколози и акушерки от отделението, д-р Валя Гергинова, завеждащ Неонатология, както и д-р Тихомир Савчев, също акушер-гинеколог по професия. Ръцете на лекари и акушерки изми Сузана Веселинова, наскоро родила своята дълго чакана рожба. Сузана трогна лекарите със своята благодарност, споделяйки през сълзи за трудностите, през които е минала, за да прегърне своето бебе, за което е безкрайно признателна на екипа на ВИТА Инвитро център. Повече от 1/3 от пациентките на ВИТА Инвитро център са забременели благодарение на процедурите за асистирана репродукция през изминалата година. 

Между 80 и 100 жени посещават Женската консултация на ВИТА всеки месец. По-голяма част от тях раждат в Родилното отделение на ВИТА, където се раждат средно 80 бебета се раждат всеки месец. 

За изминалата година в Родилното отделение на Болница ВИТА има 881 раждания на 893 бебета (12 двойки близнаци), от които 463 момчета, 430 момичета. Последните две бебета за 2023 г. – Емили и Борис, се родиха на 29 декември.

В 16:43 часа на 10 януари т.г. в Родилното отделение на Болница ВИТА с помощта на д-р Албена Гагова, акушерката Петя Трифонова и неонатолога д-р Валя Гергинова се роди Иванина – 10000-ното бебе на Болница ВИТА. Нейните родители Кристина и Иван Богданови бяха специални гости на тържеството и получиха подаръци първо от д-р Анна Савчева, медицински директор на Болница ВИТА, и д-р Тихомир Савчев, управител на здравното заведение. Много партньори и приятели на Болница ВИТА също поздравиха семейството: Нестле – детско хранене, WaterWipes, Беболино и много други.

Подаръци получиха и двете красиви момичета, които спечелиха годишния фотоконкурс „Слънцата на ВИТА“, а техните снимки бяха избрани за кориците на бебешкия и детския календар на ВИТА тази година – Арина и Анастасия. Календарите вече имат 12-годишна история, която обединява семействата на децата, родени в Болница ВИТА.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

Water Wipes, NUK - България, Витабиотикс, Нестле Детско Хранене, Винарска изба „Шатони“ се погрижиха за изненадите и подаръците на двойния празник за Болница ВИТА.