Тиреоидитът на Хашимото, известен повече само като Хашимото, е едно от най-често срещаните автоимунни заболявания, засягащи щитовидната жлеза по целия свят. За съжаление, това е и сред най-често срещаните автоимунни заболявания сред жените, като често се появява след раждане, когато в тялото на жената е налице хормонален дисбаланс (1).

В детайли

Тиреоидитът на Хашимото постепенно разрушава тъканта на щитовидната жлеза чрез лимфоцитите или белите кръвни клетки, съставящи имунната ни система. Това увреждане засяга способността на жлезата да произвежда хормоните тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3), които имат важна роля в редица процеси в тялото като растежа, метаболизма, храносмилането, сърдечната дейност, нервната система и др.

Захранване, водено от бебето - да или не

 

Как да го познаем

Хашимото се характеризира с някои симптоми, които биха могли да влошат значително качеството на живот на пациента, което наред с риска за физическото здраве в резултат на целия хормонален дисбаланс, носи риск и от влошаване психоемоционалното здраве на жените:

-       умора и липса на енергия, особено през втората половина на деня;

-       необяснимо повишаване на телесното тегло и невъзможност за неговата редукция;

-       непоносимост към студ и ниски температури;

-       констипация;

-       суха кожа;

-       чупливи нокти;

-       суха и чуплива коса, съпроводена с косопад;

-       подпухнало лице;

-       отоци в крайниците;

-       мускулни болки и скованост;

-       болки и скованост в ставите;

-       обилен или удължен менструален цикъл;

-       депресивни състояния

-       повишена емоционалност, тревожност, гняв;

-       компрометирани когнитивни функции – засягащи памет, концентрация;

-       репродуктивни проблеми и др.

При провеждане на кръвни изследвания често се установява и дефицит на някои хранителни вещества като витамин D, витамин В12, магнезий, желязо, селен, цинк, йод и др.

Защо и кога

Често, когато това заболяване се появява при наскоро родили майки, симптомите се припокриват с характерните за следродилния период симптоми, съпровождащи възстановяването на майката след раждането и потенциалните хранителни дефицити, които могат да възникнат, ако тя не се храни балансирано или ако се впусне в изтощителни диети, за да свали бързо натрупаното през бременността тегло. За да не остане заболяването дълго време недиагностицирано и нетретирано, е важно жената да изследва нивата на шитовидните хормони, както и наличието на антитела  срещу тиреоидната пероксидаза  /МАТ/ и срещу тиреоглобулина /ТАТ/.

В случай, че стойностите са извън норма, следва обезателно да се направи консултация с ендокринолог, физиолог и физиолог за стартиране на подходяща терапия, която може да включва както медикаментозно лечение, така и промяна в хранителния режим и прием на някои хранителни суплементи.

Аюрведа след раждането - хранене по индийска диета

Нека надникнем зад въпроса каква е причината след раждане някои жени да развият автоимунно заболяване като Хашимото. На първо място, стресът, който жената преживява, на физическо и психоемоционално ниво. Едно раждане, без значение дали е естествено или с цезарово сечение е своеобразен стрес за женското тяло.

Освен това, бременната жена страда и от хормонален дисбаланс, нейното тяло синтезира огромно количество естроген. След раждането нивата на естрогена намаляват драстично, което е отново стрес за организма. Всички системи в женското тяло преминават в режим на засилено изчистване на тялото от излишния естроген. Това означава, че черният дроб, храносмилателната система, бъбреците, надбъбречните жлези и щитовидната жлеза работят на максимални обороти.

Какво се случва през 25-та гестационна седмица от бременността

Неслучайно първите седмици след раждането тялото на майката е изложено на повишен риск от заболявания, вирусни или бактериални инфекции и др. Това е и моментът, в който може да се задейства и автоимунитетът. Като капак на това, ако жената не се храни балансирано и оптимално, няма добра хигиена на съня, системно е недоспала, страда от хронична умора и следродилна депресия, то риксът от развитието на автоимунно заболяване става още по-висок.

КАЛКУЛАТОР ЗА ТЕРМИНА

Накратко ето основните рискови фактори, които могат да задействат автоимунитета след раждането:

-       намалени функции на имунната система, прекарани инфекциозни заболявания по време на бременността;

-       стандартните хормонални промени по време на бременността;

-       усложнения по време на бременността;

-       прекомерен стрес по време на бременността;

-       лоша диета по време на бременността;

-       тютюнопушене, употреба на алкохол или наркотици;

-       лична и/или фамилна анамнеза за заболяване на щитовидната жлеза.

Без диети

Както вече споменах, една от грешките, които жената може да допусне неволно, е предприемането на изтощителна диета за сваляне на натрупаните през бременността килограми. Жените, които имат генетична обремененост и риск от дисфункция на щитовидната жлеза, не бива да гладуват в никакъв случай.

От една страна гладуването лишава организма от така необходимите хранителни вещества за неговото оптимално здраве и за оптималното функциониране на всички органи и системи. Щитовидната жлеза се нуждае от множество нутриенти, сред които селен, цинк, витамини Е, С, D, йод, омега-3 и др. За да избегнете поява не само на Хашимото, но и на редица други заболявания след раждането, в никакъв случай не гладувайте, за да редуцирате нежеланото тегло.

За това си има подходящо време и подходящ подход, който изисква:

-       Време, търпение и любов към собственото тяло, създало безценния нов живот;

-       Оптимално хранене, посрещащо нуждите на възстановяващото се след раждането тяло и с цел обезпечаване процеса на лактация и кърмене; 

-       Регулярно движение под формата на повече разходки и подходящи упражнения, но не и на тежки интензивни тренировки, изтощаващи допълнително организма;

-       Прием на много вода;

-       Добра хигиена на съня, доколкото е възможно;

-       Разтоварващи техники за справяне със стреса;

-       Обезпечаване на възникнали хранителни дефицити и др.

Друг важен аспект, свързан с храненето при наличие на Хашимото или при генетична предразположеност към Хашимото, е ограничаването на провъзпалителните храни и респективно засилена консумация на антивъзпалителни храни.

Проучване при 218 жени с тиреоидит на Хашимото е установило, че маркерите на оксидативен стрес – състояние, което причинява хронично възпаление – са по-ниски при пациентките, консумирали повече плодове и зеленчуци (2). Това означава, че диетата на всяка жена след раждане, с риск от Хашимото или друго автоимунно заболяване, трябва да съдържа оптимално количество пресни плодове и зеленуци, консумирани минимум 4 пъти на ден под формата на плодови или зеленчукови салати, пресни плодове, пресни зеленчуци като гарнитура към основни ястия и др.

Ценни храни, съдържани антиоксиданти с противовъзпалителни качества, са богатите на омега-3 мастни киселини храни, сред които са ленено семе, чиа, авокадо, тиквено семе, риба, ядки и др.   

Лактозната непоносимост е много често срещана сред хората с тиреоидит на Хашимото, а самото мляко е сред провъзпалителните храни, заедно със захарта, изкуствените консерванти, овкусители, подобрители на вкуса, глутен, алкохол, кофеин и др. Има не малко данни, които посочват връзка между намалените нива на TSH и ограничаване приема на млечни продукти (3). Когато работя с пациенти, страдащи от Хашимото, задължително изключваме консумацията на млякото и млечните храни.

Широко приложение намира и т.нар. автоимунен протокол, който е предназначена за хора с автоимунни заболявания. Той се основава на премахване на потенциално вредни храни като зърнени храни и храни, съдържащи глутен, млечни продукти, храни и напитки с добавена захар, кофеин, бобови растения, яйца, алкохол, рафинирани захари и други (4). Диетата, базирана на автоимунния протокол, е диета с поетапно елиминиране на храните, при която се изисква консултация и наблюдение от специалист, за да се оцени адекватно влиянието на въпросните храни върху симптоматиката.

Една от грешките, които се допуска при Хашимото, е избягването на кръстоцветните зеленчуци, като броколи и карфиол, поради факта, че принадлежат към т.нар. гоитрогенните храни. Гойтрогените са вещества, открити в кръстоцветни зеленчуци, соята и соевите продукти, които могат да повлияят на производството на хормони на щитовидната жлеза (5). Все пак трябва да се има предвид, че кръстоцветните са чудесен източник на важни микро и макронутриенти и не бива да се лишаваме от техните здравословни ползи. Освен това при готвене се понижава тяхната гойтрогенна активност, следователно е малко вероятно те да пречат на функцията на щитовидната жлеза, освен ако не се консумират в изключително големи количества. При всички положения 2-3 пъти седмично консумацията на кръстоцветни е препоръчителна.

Наред с полезните храни в много случаи, особено при доказани хранителни дефицити, се препоръчва прием на хранителни добавки. Сред най-често препоръчваните при жени с Хашимото са следните:

-       Селен. Проучванията показват, че приемането на 200 mcg селен на ден може да помогне за намаляване на антитиреоидните пероксидазни (TPO) антитела и да подобри благосъстоянието при хора с тиреоидит на Хашимото (24 Trusted Source);

-       Цинк. Този минерал е от съществено значение за функцията на щитовидната жлеза. Изследванията показват, че приемът на 30 mg цинк на ден може да подобри функцията на щитовидната жлеза при хора с хипотиреоидизъм (6);

      Куркумин. В качеството си на мощно противовъзпалително и антиоксидантно съединение куркуминът може да защити щитовидната жлеза (7). Важно е да се приема заедно с пиперин;

      Витамин D. Пациентите с тиреоидит на Хашимото имат значително по-ниски нива на този витамин в сравнение със здрави индивиди. Проучвания свързват ниските нива на витамин D с тежестта на тиреоидита на Хашимото (8);

-       B комплекс витамини. При пациентите с тиреоидит на Хашимото също се наблюдават ниски нива на витамин В12 (9);

-       Желязо. Хората с тиреоидит на Хашимото са по-склонни да развият желязодефицитна анемия, затова според тежестта на състоянието им следва да се назначи и адекватна суплементация (10);

Дами, внимавайте

Важно е да отбележим, че не бива в никакъв случай пациент, страдащ от Хашимото или друго заболяване, да си назначава терапия сам, включително и прием на витамини и минерали. Особено кърмещите жени следва да бъдат внимателни при прием на каквито и да било хранителни добавки. Моят съвет е всеки медикамент и/или хранителна добавка да се назначава от специалист, терапевт, медицинско лице само след щателни изследвания и доказана нужда.

За финал

Ако трябва да обобщим препоръките по отношение на храненето при риск от развитие на Хашимото или при установено вече заболяване, можем да посочим следните основни:

-       Ограничен прием на провъзпалителни храни като глутен, мляко и млечни храни, рафинирана захар и храни, съдържащи захар и изкуствени подсладители, високопреработени храни, съдържащи изкуствени оцветители, овкусители, ароматизанти, консерванти и подобрители;

-       Увеличен прием на пресни плодове и зеленчуци – минимум 4 порции на ден;

-       Увеличен прием на противовъзпалителни храни;

-       Храни, богати на фибри и пробиотични храни;

-       Възстановяване на хранителни дефицити с помощта на диетата и прием на подходящи суплементи само и единствено по препоръка на специалист.

Много важен аспект е и наличието на вируси в тялото на жената, с които много често се свързват автоимунните заболявания, в частност тиреоидитът на Хашимото, които изискват преминаване към специфична форма на детоксикация. Ако дамата обаче кърми, тази детоксикация може да почака или да бъде проведена в мека форма под наблюдението на диетолог и физиолог.

При всички положение, ако сте жена, родила наскоро, бременна или готвеща се за зачеване и са ви диагностицирали с Хашимото, следва незабавно да се консултирате със специалист, за да ви се назначи подходяща щадяща терапия, която не само да контролира симптомите и нивата на хормоните, но и да даде възможност на тялото само да се регулира и излекува и най-вече да се постигне успешна бременност с раждане на здраво и пухкаво бебче.

1)    Mincer DL, Jialal I. Hashimoto Thyroiditis. [Updated 2023 Jul 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459262/

2)    Giannakou M, Saltiki K, Mantzou E, Loukari E, Philippou G, Terzidis K, Stavrianos C, Kyprianou M, Psaltopoulou T, Karatzi K, Alevizaki M. The effect of obesity and dietary habits on oxidative stress in Hashimoto’s thyroiditis. Endocr Connect. 2018 Sep 1;7(9):990-997. doi: 10.1530/EC-18-0272. PMID: 30300538; PMCID: PMC6176279.

3)    Asik M, Gunes F, Binnetoglu E, Eroglu M, Bozkurt N, Sen H, Akbal E, Bakar C, Beyazit Y, Ukinc K. Decrease in TSH levels after lactose restriction in Hashimoto's thyroiditis patients with lactose intolerance. Endocrine. 2014 Jun;46(2):279-84. doi: 10.1007/s12020-013-0065-1. PMID: 24078411.

4)    Abbott RD, Sadowski A, Alt AG. Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet as Part of a Multi-disciplinary, Supported Lifestyle Intervention for Hashimoto's Thyroiditis. Cureus. 2019 Apr 27;11(4):e4556. doi: 10.7759/cureus.4556. PMID: 31275780; PMCID: PMC6592837.

5)    Esposito T, Lobaccaro JM, Esposito MG, Monda V, Messina A, Paolisso G, Varriale B, Monda M, Messina G. Effects of low-carbohydrate diet therapy in overweight subjects with autoimmune thyroiditis: possible synergism with ChREBP. Drug Des Devel Ther. 2016 Sep 14;10:2939-2946. doi: 10.2147/DDDT.S106440. PMID: 27695291; PMCID: PMC5028075.

6)    Santos LR, Neves C, Melo M, Soares P. Selenium and Selenoproteins in Immune Mediated Thyroid Disorders. Diagnostics (Basel). 2018 Oct 4;8(4):70. doi: 10.3390/diagnostics8040070. PMID: 30287753; PMCID: PMC6316875.

7)    Yang M, Akbar U, Mohan C. Curcumin in Autoimmune and Rheumatic Diseases. Nutrients. 2019 May 2;11(5):1004. doi: 10.3390/nu11051004. PMID: 31052496; PMCID: PMC6566522.

8)    Bozkurt NC, Karbek B, Ucan B, Sahin M, Cakal E, Ozbek M, Delibasi T. The association between severity of vitamin D deficiency and Hashimoto's thyroiditis. Endocr Pract. 2013 May-Jun;19(3):479-84. doi: 10.4158/EP12376.OR. PMID: 23337162.

9)    Hanife Şerife Aktaş; Vitamin B12 and Vitamin D Levels in Patients with Autoimmune Hypothyroidism and Their Correlation with Anti-Thyroid Peroxidase Antibodies. Med Princ Pract 17 July 2020; 29 (4): 364–370. https://doi.org/10.1159/000505094

10) Wopereis DM, Du Puy RS, van Heemst D, Walsh JP, Bremner A, Bakker SJL, Bauer DC, Cappola AR, Ceresini G, Degryse J, Dullaart RPF, Feller M, Ferrucci L, Floriani C, Franco OH, Iacoviello M, Iervasi G, Imaizumi M, Jukema JW, Khaw KT, Luben RN, Molinaro S, Nauck M, Patel KV, Peeters RP, Psaty BM, Razvi S, Schindhelm RK, van Schoor NM, Stott DJ, Vaes B, Vanderpump MPJ, Völzke H, Westendorp RGJ, Rodondi N, Cobbaert CM, Gussekloo J, den Elzen WPJ; Thyroid Studies Collaboration. The Relation Between Thyroid Function and Anemia: A Pooled Analysis of Individual Participant Data. J Clin Endocrinol Metab. 2018 Oct 1;103(10):3658-3667. doi: 10.1210/jc.2018-00481. PMID: 30113667; PMCID: PMC6179176.