Българската Коледа дари апарат за кръвно-газов анализ на педиатрията в УМБАЛ "Александровска".

В Клиника по детски болести на УМБАЛ "Александровска" се лекуват насочено деца с респираторни, алергични и имунологични заболявания. Това са най-често бронхиолит, пневмония, ларингит, муковисцидоза, бронхиална астма, алергии и имунни дефицити. По-рядко постъпват и деца с вродени аномалии и интерстициални белодробни болести, които в много случаи изискват мултидисциплинарен подход.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Благодарение на инициативата „Българската Коледа“, Детската клиника в лечебното заведение вече разполага с още един незаменим апарат за изследване на кръвно-газов анализ при деца с респираторни проблеми.

Апаратът позволява да бъде измерено количеството на кислорода, въглеродния диоксид и pH в кръвта. Той е един от най-полезните диагностични тестове, особено ако се извърши прецизно и в рамките на няколко минути след взимането на пробата (артериална или капилярна кръв), обясни началникът на клиниката доц. Гергана Петрова. Освен че е единственият тест, с който може да бъде поставена диагнозата „дихателна недостатъчност“, кръвно-газовият анализ дава много добра възможност да бъде уточнена причината за тази дихателна недостатъчност, т.е да бъде направена диференциална диагноза“, допълни специалистката.

Полученият апарат е най-съвременен модел и позволява определяне освен на кръвните газове, така и на основните електролити в кръвта, кръвна захар и други по-специфични показатели. Резултатите се получават в рамките на две минути, което е от изключителна важност за бързата и адекватна реакция при деца с дихателна недостатъчност.

Адмирации и искрена признателност към екипа на Българската Коледа, на всички спомоществователи и дарители на средства, за щедростта и съпричастието към децата с тежки очни и респираторни заболявания, лекувани в клиниките на Александровска болница. Всяко получено през годините съвременно оборудване е гарантирало качеството на диагностиката, повишавало е успеваемостта в лечението и е намалявало риска от усложнения и инвалидизация на малките ни пациенти.

Да отглеждаш близнаци с аутизъм - история за борбата, надеждата и доброто

 БЛАГОДАРИМ от СЪРЦЕ! 

Източник и снимка: FB УМБАЛ "Александровска"