Учените отдавна предполагат, че най-разпространената в света инфекция, предавана по полов път – човешкият папиломен вирус или HPV, може да бъде причина за безплодие, споделят от Medical News

Полезни съвети за жените с рак на гърдата

Повечето изследвания за потенциалното въздействие на HPV върху плодовитостта са фокусирани върху жените. През последните години изследователите  се съсредоточават върху отражението на инфекцията и над мъжката плодовитост. Ново проучване на аржентински изследователи установява, че щамовете на HPV, считани за онкогенни, са не само по-често срещани от щамовете с нисък риск в малка изследвана популация от мъже, но също така изглежда представляват по-голяма заплаха за качеството на сперматозоидите.

Проучването, публикувано във Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, установява, че високорисковият HPV изглежда потиска ключови компоненти на имунната система в мъжкия организъм. Това може да попречи на способността на тялото да изчисти HPV –  процес, който обикновено отнема около шест месеца до една година след заразяването, като същевременно повишава риска от други инфекции, които също могат да компрометират мъжката плодовитост. “Мъжете често нямат симптоми или признаци, но въпреки това носят HPV в половата си система“, посочи главният автор на изследването Вирджиния Риверо, професор по имунология в Националния университет на Кордоба в Аржентина. Систематичен преглед от 2020 г. на 50 проучвания установява, че 21% от безплодните мъже имат HPV-положителна сперма, в сравнение с 8% в общата мъжка популация.

Създадоха модел на човешки ембрион без яйцеклетки и сперматозоиди

Съществуват над 200 известни щама на HPV. Най-рисковите от тях могат да причинят множество видове рак. Най-често срещаното злокачествено заболяване, предизвикано от HPV, е ракът на маточната шийка, с около 13 800 инвазивни случая годишно само в САЩ. Вирусът може също да причини рак на вулвата, ануса, гърлото, вагината и пениса.

Припомняме, че проучване от по-рано тази година излезе с позитивни изводи от прилагането на ваксината срещу човешкия папилома вирус (HPV) при мъже, като дори тя може да окаже по-ефективна сред мъжката популация.