Жестът идва от фондация „Докова и Доков за бъдеще“, която подкрепя с медицинска апаратура за бебета различни болници в страната. Благодетелите бяха посрещнати от колектива на реанимацията за най-малките пациенти в областната клиника в понеделник. Придобивката веднага ще влезе в експлоатация и ще повиши грижата за пеленачетата в минути след раждането.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

“За трета поредна година правим дарение за отделение по неонатология в България. Това е нашата кауза, която ще продължим да подкрепяме и в бъдеще“, заяви Ирина Докова, съучредител на фондация „Докова и Доков за бъдеще“.

„Направихме проучване кое отделение в страната има нужда от нова апаратура. От събраните данни избрахме Велико Търново. За нас грижата за най-малките е водеща мисия. Не само оборудването обаче е важно, но и специалистите, които боравят с него“, допълни Ана Кинева, член на организацията.

Новата апаратура е на стойност над 20 000 лв.

Началникът на търновската неонатология д-р Кина Николова сподели, че екипът е бил зарадван от фондацията още през февруари т.г., когато дарителите са заявили желание да предоставят техника.

Специално дарение в помощ на новородените бебенца получи болница 'Шейново'

„Винаги в едно неонатологично отделение има нужда от нова апаратура, защото техниката се амортизира, а бебетата заслужават най-доброто оборудване. Заявихме нужда от хубаво, ново термолегло с кът за реанимация. За второ ниво неонатология тази апаратура ще ни служи много добре“, категорична е тя.

Обясни, че в звеното разполагат с три такива уреда, но те са на над 20 години.

Ценно дарение за рискови новородени получи Неонатологията в Търговище

„Това термолегло е с аспирация, с подаване на кислород и добра температура за затопляне на бебето в първите минути след раждане. Има вграден таймер, който отмерва 60 секунди – това е златната първа минута за адаптация на новородените“, уточни д-р Николова.

По думите ѝ в отделението винаги има нужда от кувьози.

Специално дарение за 'Майчин дом' от семейството на Митко, роден с екстремно ниско тегло

В момента в бебешката реанимация има настанени 7 деца, но миналата седмица достигнали до 17 пеленачета. На 1 юни пък от звеното са изписали близнаци, които са второ и трето дете в семейството.

Колективът на отделението сподели, че има вакантни места за лекари, специализанти и акушерки.

Източник и снимка: https://www.borbabg.com/