Ден на отворените врати организира Неонатологичното отделение в шуменската болница на 17 ноември – Световния ден на недоносените деца. От 11 часа утре вратите са отворени за семействата на преждевременно родени бебета, за които са полагани грижи в отделението. В момента от 9 новородени в интензивния сектор, 6 са недоносени, каза началникът на отделението по неонатология в Шумен д-р Лиляна Куздова.

260 бебета са проплакали от началото на годината в МБАЛ-Смолян

„Някои от тях са с тегло под 1500 грама. За щастие, децата са стабилизирани, с добри жизнени показатели и дишат самостоятелно. През първите девет месеца от тази година в отделението са родени 623 деца, от които недоносени са 79“ – уточни д-р Куздова.

Тя допълни, че в шуменската неонатология предстои откриването на семейна стая.

Още 9 бебета ще се родят от инвитро програмата на Столична община

Семейната стая ще бъде десетата в страната. В нея родителите на недоносени деца ще могат да прекарват по няколко часа със своите бебета. Изключително важен е контактът на семейството с новороденото дете. Доказано е че така се стабилизира общото състояние на детето, подобряват се жизнените показатели, затова е много важно да има място, къдато да се осъществи този контакт" – коментира д-р Лиляна Куздова.

Калкулатор за пола на бебето

Семейната стая в Шумен се изгражда със съдействието на Фондация “Нашите недоносени деца“.

Източник: https://bnr.bg/