: Столична община ще финансира до два опита на всяко семейство, което участва в нейната Програма за инвитро процедури с донорски яйцеклетки. Това са част от промените в правилата на Програмата за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, които Столичният общински съвет ще обсъди на предстоящото си заседание следващата седмица, съобщи зам.-кметът на София по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов във фейсбук.

„Друга важна промяна, която се предлага в доклада, който сме внесли заедно с общински съветници от различни групи е допълнително финансиране на различни медицински процедури. Максималната сума, на която всяка двойка ще има право вече е 3620 лв.“, каза той.

Ранна менопауза

По думите му увеличението на средствата, с които СО ще подпомага кандидатите да станат родители, е в резултат на повишаването на цените на дейностите по асистирана репродукция. До края на април т.г. сумата е била 2560 лв., а през май т.г. СОС я е увеличил на 3060 лв. с уговорката за ново повишаване след подробен  анализ от страна на Програмния съвет, общински съветници и експерти по акушерство и гинекология.

До момента по програмата за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от инвитро процедури с донорски яйцеклетки в София са родени 30 бебета - 12 момичета и 18 момчета, а още 6 двойки са в очакване на станат родители.

Програмата беше създадена през 2015 г. по предложение на кмета Йорданка Фандъкова съвместно с фондация „Майки за донорство“ и „Искам бебе“. Оттогава всяка година СО отпуска по 70 000 лв. от своя бюджет за нейното изпълнение.

Източник - zdraveto.net