Храненето и сънят - два от най-важните стълба на нашето здраве. Заплетени в сприлата на безкрайните ни задачи в ежедневието, за съжаление, често ги пренебрегваме.
Срещаме ви с Елена Чайлева – специалист, който съчетава личния си опит с хранителни разстройства и безсъние с научната си подготовка в областта на биологията и генетиката. Тя вярва, че здравето е много повече от това, което виждаме в огледалото, и че истинският баланс идва тогава, когато приемем храната като ресурс, а съня – като възстановяване.
Елена Чайлева е молекулярен биолог, генетик, вирусолог, сертифициран нутриционист и консултант по сън. Работи с жени и мъже, които търсят балансиран подход към храната и по-спокоен сън, без рестрикции и крайности.
Елена, разкажи ни повече за работата ти като нутриционист и консултант по сън.
Аз съм молекулярен биолог и генетик. Понастоящем работя като вирусолог и от една година се занимавам с нутрициология в направление хранителни разстройства, както и като консултант по сън за възрастни.
Винаги съм вярвала, че факторите на средата влияят много повече на нашия организъм от наследствената информация, която носим. Това беше и причината да избера това образование. Започнах с желание да открия факторите, отключващи наследствени заболявания.
С времето осъзнах колко силно околната и социалната среда определят нашето здраве. И макар всички да повтаряме „Здравето е най-важно!“, често се замисляме за него едва когато сме достигнали своите граници. Моят личен опит и трудностите, през които преминах, определиха храненето и сънят да станат моя мисия.
Каква е личната ти причина да се посветиш именно на темите за храненето и съня?
В гимназията започнах стриктно да следя храненето си – броях калории, разделях храните на „добри“ и „лоши“, тренирах по 6–7 пъти седмично. После добавих интервалното гладуване. Първоначално се чувствах добре, гордеех се, вярвайки, че ще достигна желаните 45 кг. За мен това значеше да съм слаба и да бъда успешна, уверена и удовлетворена.
Не осъзнавах обсесията, в която изпадах. Не бях чувала за хранителни разстройства и едва години по-късно разбрах, че съм в такова състояние.
Не постигнах желаните резултати, а напротив – увеличавах рестрикциите, лежах свита от болки заради глада и се измъчвах, като единственото, което растеше, беше неприязънта ми към самата себе си. Избягвах огледалата, гледах в пода, когато приятелки пазаруваха. Аз не купувах нищо, защото все се чувствах „дебела и недостойна“. В университета научих от позната за хранителните разстройства. Отне ми година и половина, за да потърся помощ – сама, защото нямах подкрепа. Днес съм добре, но познавам дългия и объркващ път към хранене без наказания.
Миналата година записах нутрициология в академия, за която мечтаех отдавна. В началото исках само да обогатя знанията си за храната и как телата ни я използват. Към края на обучението обаче започнах да срещам много момичета и жени, борещи се с хранителни разстройства. Тогава усетих силно желание да им помагам.
Що се отнася до съня – проблемите започнаха още в гимназията заради стреса от контролни и изпити. Появиха се трудности със заспиването, после събуждания посред нощ. В университета пих мелатонин, временно се подобрих, но след това отново влоших съня си. В един момент се примирих, че съм тревожна и „такава съм си“. Медицинските изследвания бяха нормални, а лекарите казваха: „Без диагноза няма лечение.“
Промяната настъпи, когато записах академия с обучение за сън, стрес и възстановяване. Там открих техники, които работят за мен, и осъзнах колко много хора страдат от безсъние. Това ме мотивира да помагам и на тях.
Какво всъщност е коучингът по сън за възрастни и защо е нужен?
За разлика от децата, възрастните вече имат изградени навици, ценности, начин на живот и отговорности. Сънят е ключов за възстановяването на организма, за обработката на спомени, за регулиране на хормони и емоции. Но той трябва да бъде вмъкнат сред всички други аспекти на живота. Не можем да очакваме, че майка или баща ще променят цялата си рутина, за да спят добре – решението е да се намери баланс.
Кои са най-честите проблеми със съня при клиентите ти?
Най-често трудности при заспиване и събуждания посред нощ. Основните причини са тревожност, нарушен циркаден ритъм и професии с дълга работа пред екрани.
Какви са последствията от хроничната липса на сън – особено за майките?
Тя води до изтощение, отслабен имунитет, хормонален дисбаланс. Появяват се раздразнителност, тревожност, проблеми с концентрацията. Недоспиването влияе и на отношенията с близките, и на начина, по който възприемаме себе си.
Как майката може да определя здравето на детето през целия му живот
Кои са трите най-чести грешки, които пречат на съня?
Използване на електронни устройства до заспиване; моментни удоволствия, които стават навик (напр. гледане на телевизия до късно) и редовна употреба на алкохол.
Какво е най-важното, което искаш жените и майките да знаят за теб и твоята мисия?
Работя чрез анализ на 6 направления, известен като „дълбоко здраве“:
- физическо (хранене, движение, енергия)
- емоционално (емоциите и справянето с тях)
- психично (концентрация, учене, нагласи)
- социално (връзки с близки и със себе си)
- екзистенциално (ценности, принадлежност, смисъл)
- среда (място за живот и работа, достъп до природа)
Всичко е строго индивидуално. За да проработи, трябва да е направено за конкретния човек.
В профила си пишеш „да обикнеш храната и да живееш пълноценно“. Какво означава това?
Да осигуряваш всички необходими вещества, да имаш енергия през деня, да избягваш крайности и физически дискомфорт.
Признаци за проблем могат да бъдат както мисли от типа „ще напълнея ли от това?“, „трябва ли да тренирам повече?“, така и физически сигнали – болки в корема, подуване, крампи, запек. Важно е да реагираме навреме.
Как започваш работа с жена, която иска да се храни здравословно, но без крайности?
Първо търся причината за тревожността – физическа или емоционална. После прилагам подхода на дълбокото здраве.
(невинаги) Ведри мами: За психичното здраве на майките и нуждата от общност след раждането
Какво мислиш за модерните диети и хранителни режими?
„Диета“ означава просто начин на хранене. Няма добра или лоша храна. Модерните диети често са „стари, забравени“. За да работи един режим, трябва да е индивидуален.
Как сънят влияе на апетита и избора на храна?
Липсата на сън повишава грелина („хормон на глада“) и намалява лептина („хормон на ситостта“). Това води до глад и желание за висококалорични храни.
Според моята практика хората са „пристрастени“ към едно от следните: сладко, тестено, ядки, пържено или алкохол. Изборът зависи от емоцията, която потискат. Безсънието не е директна причина за емоционално хранене, но го усилва, защото повишава тревожността.
Как да разпознаем, че тялото ни има нужда от помощ?
Симптомите са постоянна умора, липса на енергия, промени в апетита, храносмилателни проблеми или чести главоболия. Най-важното е да обръщаме внимание как се чувстваме и да търсим специалист при колебание.
Какво би посъветвала млада майка, която чувства, че е загубила контрол над храната и съня си?
Загубата на контрол е процес, развивал се години. Все по-често при бременни се среща и пикорексия (консумация на неядливи неща като лед, тебешир, хартия). Най-добрият съвет е да потърси помощ.
Що се отнася до съня – най-простите техники са дълбоко дишане и медитации за заспиване. Но и в двата случая е добре да се обърне към специалист.Как и къде може нашата аудитория да се свърже с теб?
Могат да ме намерят в Instagram и Facebook, както и на сайта www.fearless.bg. Там има контактна форма и допълнителна информация за проблемите с храненето и съня.
Провеждам безплатни 15-минутни разговори, в които идентифицирам нуждите на човека, основните му трудности и конкретния проблем, свързан с храненето или съня.
Не е нужно да се справяте сами. Аз съм тук, за да ви подкрепя.