,,Оказват ли влияение върху здравето на бебето бактериите, които майката носи в стомаха и червата си?'' -- този въпрос поставя началото на разговора ни с д-р Начко Чалманов, познат и уважаван специалист, както в медицинските и научни среди, така и сред хилядите пациенти преминали през неговия кабинет за повече от 20-те години на професионалната му кариера.  Избрахме горепосочената тема, защото бременността и миркобиомът вълнуват бъдещите родители повече от всякога. А причината затова е ясна.

,,С напредъка на медицината продължават да се разкриват сложните връзки между нашия организъм и бактериите, които живеят в него. Изключително важна роля в този контекст играят микроорганизмите в червата на бременните. Докато на пръв поглед може да изглежда необичайно, изследванията доказват, че тези микроорганизми имат безпрецедентно влияние върху здравето и развитието на бебето още в майчината утроба'', обяснява д-р Чалманов.

Емоционалната интелигентност при децата от 1- до 3-годишна възраст

Но нека се върнем малко назад. Какво е това „микробиом“... Микробиомът е сборът на микроорганизмите, които живеят в червата ни и има пряка връзка с имунитета, метаболитните процеси, психичното здраве, мозъка и сърдечно-съдовата ни система, а вече знаем – и с развитието на плода. Микробиомът на всеки човек е уникален, подобно на пръстов отпечатък, което е и причината голяма част от общите съвети за диети и хранене, с които ни засипват да са ефективни само при част от хората.

Д-р Чалманов: Нужни са спешни мерки за повишаване на раждаемостта

Д-р Чалманов посочва още, че микроорганизмите в червата на бременната майка формират т. нар. „микробиомен отпечатък" на бебето. Това значи, че съставът на бактериите, които майката носи в тялото си, може да определя здравето на нейното дете през целия му живот. Изследванията показват, че тези микроорганизми играят важна роля в поддържането на имунната система на бебето и в развитието на неговото общо здравословно състояние. Все повече научни изследвания потвърждават, че бактериалната колонизация на стомаха и червата на бебето се случва по време на раждането и в процеса наи кърмене като по този начин майката предава на новороденото множество полезни бактерии, които полагат основата за една здрава имунна система. Това е и причината бременните жени да поддържат добър микробиом т.е. да знаят какво се случва на бактериално ниво в храносмилателната им система.

Писмо от майка, загубила бебето си, преди то да се роди

Известно е, че по време на бременността настъпват редица промени, включително и в стомашно-червния тракт на бъдещата майка. Повишава се бактериалният товар, както и съотношението и числеността на различните видове бактерии. Тези промени могат да предизвикат покачване на теглото, инсулинова резистентност и повишен възпалителен отговор на имунната система. Установено е, че фекалният и вагиналният микробиом се променят, понякога с намалено разнообразие в по-късните триместри, което води до унищожаване или редуциране на добрите бактерии от чревната микрофлора до минимум или до почти пълното им изчезване (дисбиоза). Ето защо е важно да се проследяват тези фино синхронизирани промени, призвани да осигурят нормалното развитие на ембриона и да посрещнат растящите му нужди до самото раждане'', допълва специалистът.

Разширени вени и бременност – съвети от д-р Добричков

Сигурно и вие се питате какво може да предприеме всяка бременна, загрижена за своето здраве и това на бебето си, а ето и отговора: Оказва се, че стомахът и червата са своеобразно огледало на всичко, което се случва организма на майката, което включва редица малки променливи индикатори. Всички тези променливи съставят индивидуален микробиомен профил, който може да се промени според начина на живот, навиците на хранене и личните специфики на усвояване на хранителни вещества. Личният микробиомен профил включва информация за това какъв е микробния състав в червата като съотношения, баланс и видове, какви са дефицитите, определяне на Ентеротип и съответстваща диета за по-добър метаболизъм на въглехидрати, мазнини, витамини и протеини.

ТЕ ИЗБРАХА СУРОГОТНА МАЙКА, която да им помогне да гушнат четвъртото си дете

Домашните микробиомни тестове са широко разпространени в Западна Европа и САЩ, а отскоро и в България, благодарение на изследването Микробиомен паспорт. Тестът е бестселър за персонализиране на храненето в ЕС и включва определянето на над 1500 вида бактерии. Изследването, разработено в сътрудничество с Медицинския университет във Виена, включва интерпретация на резултатите, консултация с диетолог и изготвяне на персонализиран хранителен план спрямо местните храни и тип кухня и готвене в България.

Д-р Чалманов обощава, че всяка бъдеща майка вече има възможност за съставяне пълна генетична стомашно-чревна картина, която осигурява индивидуализирана диета и благоприятна среда за нормалното протичане на бременността и следродилната грижа за майката.