Полицаи и спешен медик от Ветово спасиха 6-дневно бебе. Бързата им намеса е върнала към живота детето, което е било почти в клинична смърт, без дишане и сърдечна дейност.

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЪВНА ГРУПА

Празничният 6 септември започнал с традиционен обход на района за ветовските полицаи Йордан Стефанов и Ивайло Иванов. Пожар до главния път Русе – Варна отвежда патрула от Ветово до разклона за Сваленик.

На мястото бързо пристигат огнеборци, които се заемат с гасенето на пожара. Тогава до полицаите спира автомобил с видимо притеснени и изплашени мъж и жена, пътуващи от Исперих към Русе.

"Жената в ръцете имаше малко бебе. Помоли ни за помощ, като ни каза, че детето е спряло да диша", обясни мл. автоконтрольор Йордан Стефанов, РУ – Ветово.

Полицаите подават веднага сигнал за случая и без да се замислят, тръгват към Центъра за спешна медицинска помощ във Ветово с майката и детето в патрулната кола.

"За около 4 минути успяхме да пристигнем. Нямаше време да се мисли. Всичко мина като на лента, като на филм. Адреналинът беше висок", каза ст. полицай Ивайло Иванов, "Охранителна полиция" – Ветово.

Дежурният фелдшер Галя Маринова също не губи време и се заема с борбата за живота на 6-дневното дете.

Детското отделение във Враца отново работи

"Детето е било почти в клинична смърт. Използвала е и вакуум, след което кислород са му пуснали от линейката", обясни Красимир Николов, фелдшер в Центъра за спешна медицинска помощ във Ветово.

"След като лекарката успя да го върне към живот, то проплака и тогава се почувствахме много щастливи. Това е най-голямата награда за нас - детенцето е живо и здраво", каза ст. полицай Ивайло Иванов.

Лекари спасиха бебе, родено едва 575 грама

След допълнителни прегледи и наблюдение в русенска болница детето вече е напълно възстановено в дома си в Исперих.

Източник: https://bntnews.bg/