В световен мащаб приблизително 21% от всички раждания се случват чрез цезарово сечение, въпреки че този процент варира значително в различните страни и региони. В някои райони, особено в страните с по-високи доходи, цифрите са по-високи, като често надхвърлят 30%. Например в Съединените щати около една трета от всички раждания са с цезарово сечение. Обратно, в много страни с по-ниски доходи процентът се оказва значително по-нисък, като понякога пада под 10% (AIHW) (BioMed Central).

След трето поредно секцио една щастлива мама благодари на екипа

Цезаровото сечение се извършва по различни медицински причини, включително усложнения, които създават рискове за майката или бебето при вагинално раждане, като страдание на плода, седалищно предлежание или плацента превия. Въпреки необходимостта от секцио в определени случаи, тенденцията за увеличаване броя на ражданията с тази процедура в световен мащаб поражда загриженост сред здравните специалисти поради свързаните с нея рискове както за майките, така и за бебетата (AIHW).

Ема - дълго чакана и родена след спешно секцио заради прееклампсия

Именно и затова обърнахме специално внимание на информацията, споделена в medicalnews.bg относно новината, че Флорида се превърна в първия американски щат, разрешил на лекарите да извършват цезарово сечение извън болничните заведения.

Официално този факт бе съобщен от CNN, с уточнение, че това се случва след настояване на група частни медицински учреждения. Според тях тази възможност ,,ще намали разходите и ще осигури на бременните жени по-естествена среда по време на раждането".

Мярката обаче срещна критики от болничния сектор и водещата национална асоциация на акушер-гинеколозите, които предупредиха, че извършването на цезарово сечение в клиники, а не в болници, ще увеличи рисковете за жените и бебетата, особено при възникване на усложнения. “Бременна пациентка, която в един момент се счита за нискорискова може внезапно да се нуждае от животоспасяваща грижа в следващия“, заяви Коул Грейвс, акушер-гинеколог и председател на клона във Флорида на Американския колеж по акушерство и гинекология. “Новите центрове за раждане, дори и при повишена регулация, не могат да гарантират нивото на безопасност, което пациентите биха получили в една болница”, допълни той.

Секциото по желание не е намаляло, въпреки увеличената цена на естественото раждане

По-рано тази година беше приет закон, позволяващ създаването на частни АГ центрове, в които се предлага раждане както по естествен път, така и чрез секцио с възможност за пренощуване на родилките. Частна лекарска група – Women’s Care Enterprises с локации предимно във Флорида, Калифорния и Кентъки, лобираше пред щатския законодателен орган за законодателни промени в тази насока.

Здравните експерти обаче са скептични относно разрешаването на секцио извън болнична среда.

“Това изглежда като лош заместител на качествената акушерска помощ, който ще бъде предложен с аргумент, че дава повече възможности за избор, а всъщност ще влоши резултатите при подобен тип интервенции“, каза Алис Абернати, асистент професор по акушерство и гинекология в Медицинския факултет на Перелман към Университета на Пенсилвания.

Майка извади сама бебето си по време на секцио

Близо една трета от ражданията в САЩ се извършват чрез цезарово сечение – хирургическо израждане чрез разрез през корема и матката на майката. Обикновено лекарите използват процедурата, когато смятат, че е по-безопасна от вагиналното раждане.

Разширените центрове за раждане няма да приемат спешни посещения и ще обслужват само пациенти, чиито застрахователи имат договор с тях, допълва CNN.