Лекари дадоха надежда на 5-годишно дете, че ще успее да преодолее усложненията от вродена сърдечна малформация.

Още от раждането си Маги често боледува от бронхиолит, пневмония и бронхит. "Ние не излизахме почти от болница, 10 дни, ако сме вкъщи, 20 дни в болница, разви пневмония 4-5 пъти и на петия път ни казаха, че чуват шум", разказва пред БТВ Мария Янкова - майка на Маги.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Оказва се, че страда от вродената сърдечна малформация и е необходимо допълнително лечение.

"Успокоявах я и се молех на Бог да мине всичко, както трябва", добавя тя. Интервенцията се извършва в столична болница и продължава малко повече от два часа.

Недоносено бебенце оцеля, след като лекари 80 дни се бориха за живота му

Маги е с мултифенестрирана предсърдна преграда или преграда с много отворчета в нея. "В случая на детето дефектът беше в тази зона - където имаше три отделни отворчета и нашата задача беше да ги затворим и трите с едно чадърче", казва доц. Пенчо Кратунков - началник Отделение за лечение на вродени сърдечни малформации към УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков”.

Решението - поставяне на един оклудер или т.нар. "чадърче", което да затвори напълно дефектите. "Успяваме да постигнем ефекта на операция, но без да се отваря гръдният кош, само през съдовете на фемуралната вена", каза Кратунков. Днес момичето си е у дома и е добре. Мечтае да лекува хората като порасне. "Да не боледува, да си играе, да тича, жизнена - едно нормално, игриво детенце", каза майката.

Източник: https://www.actualno.com/