И през този театрален сезон, Младежки театър „Николай Бинев“ продължава утвърдената си традиция да радва децата. Тази година е малко по-специална за театъра, тъй като се чества 80-годишния му юбилей. По тази причина, от театъра обръщат по-специален поглед към най-младата си аудитория, радвайки ги с пъстро разнообразие от постановки, предназначени за тях

Според проучаване бебетата гледат в таблета по 3 часа на ден

„Този виртуален свят има най-много нужда от театър. В днешно време децата могат по-умело да ползват телефоните си, отколкото да четат, да рисуват, да общуват, което е неестествено. Деца са все пак. Те особено имат нужда да разберат, че не всичко се крие в телефоните, лаптопа или телевизора. Да, там има много и полезна информация, но съществуват далеч по-важни неща като живия контакт - не снимки и видеа, истински емоции - не емоджита", споделя актьора от Младежкия театър Александър Йорданов и добавя, че театърът е точно това - живо изкуство, което борави с истински емоции и, че да заведеш детето си на театър е много по-пълноценно за него, като човек, като личност, отколкото да му връчиш таблета с игрите и да го оставиш да се ,,забавлява”.

Общо 17 са детските постановки, от които може да избирате, като представленията за най-малките са всяка събота и неделя. 
Измежду заглавията, които срещаме са любимата на всички деца приказка на Братя Грим „Хензел и Гретел“, вечните и познати на десетки поколения приказки за „Червената шапчица“ и „Пепеляшка“ на Шарл Перо и историята на дървеното човече „Пинокио“ на Карло Колоди.

Едно от най-търсените представления в Младежки театър е „Пипи Дългото чорапче“ по романа от Астрид Линдгрен, като композитор на спектакъла е едно от най-големите имената в българската музика – Влади Ампов – Графа.

Родителите и децата може да избират между „Приказки от минало-свършените времена“ по Ръдиард Киплинг, или някои от най-хубавите приказки на Ханс Кристиан Андерсен - „Малката русалка“ и „Храбрия оловен войник“.  

Времето пред екрана често е причина детето да проговори по-късно

„Децата наистина са най-трудната публика за печелене. Именно заради това, когато работим за тях трябва да сме ювелирни и да подхождаме сериозно. Детските спектакли не са просто шеги и закачки. Те трябва да носят послание, уроци и добър пример за децата. Важно е едно детско представление да засяга теми, които ги интересуват и са тясно свързани с техните тревоги, чудения, радости. А и децата лесно идентифицират лъжата и фалша, за това не трябва да ги лъжем - особено от сцената. Смятам, че децата могат да бъдат спечелени най-добре, когато ги направиш съпричастни към героите, когато, макар и само с поглед, ги въвличаш в историята и те стават част от нея. Тогава можеш да проектираш в тяхното съзнание и правилната гледна точка по въпросите, които поставяш пред тях“, разказва още Александър Йорданов.

Как да помогнем на детето да се справи с промените в съня при тръгване на ясла или детска градина

А от Младежки театър загатват и за следващото премиерно заглавие в репертоара си  - „Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада“, чиято премиера ще бъде на 16-ти и на 17-ти октомври. 

"История, на пръв поглед за приятелство и героизъм, но съдържаща в себе си актуални и общочовешки въпроси за властта, за страха и за тяхното общо съществуване", споделя режисьорът на спектакъла Йордан Тинков.