Гърция отбеляза най-ниската си раждаемост през 2022 г., като правителството обяви планове да инвестира 20 милиарда евро до 2035 г. за мерки, насочени към спиране на този тревожен спад. Според агенция "Ройтерс", тези мерки включват финансови стимули като парични обезщетения за семейства и данъчни облекчения за насърчаване на раждаемостта.

Антония, мама на тризнаци: Италия не е силен пример по отношение стимулирането на раждаемостта

В момента страната харчи около 1 милиард евро годишно за политики в подкрепа на децата и семействата. Въпреки това, подобно на много други европейски държави, ефектът върху повишаването на раждаемостта е минимален.

Гърция има един от най-ниските коефициенти на раждаемост в Европа – 1,3 деца на жена, което е значително под необходимото ниво от 2,1 за естествено възпроизводство на населението. В контекста на тези стойности, експертите предупреждават за сериозни демографски и икономически последствия. Според проучвания, ако този спад продължи, до 2100 г. работната сила на страната може да намалее с цели 50%, което ще доведе до свиване на икономическото производство с около 31%.

Живот за мъничката Бела

Премиерът Кириакос Мицотакис определи демографската криза като "национална заплаха", свързана и с бъдещото финансиране на пенсиите, което прави проблема още по-сериозен. "Статистиките и прогнозите са тревожни, но всички трябва да положим допълнителни усилия, за да ги преодолеем", подчерта министърът на семейството и социалното сближаване София Захараки.

Всяка жена се ражда с определен брой яйцеклетки

Демографският спад е предизвикателство не само за Гърция, но и за много други европейски държави, където застаряващото население и намаляващата раждаемост създават икономически и социални затруднения. Според данни на Евростат, средният коефициент на раждаемост в ЕС през 2021 г. е бил 1,5 деца на жена, което също е под необходимия праг за поддържане на стабилно население.