8-годишното момченце, което миналия четвъртък беше ударено от мълния на централния плаж в Бургас, вече е изведено от реанимация. Това съобщиха за NOVA от ръководството болницата в града. Тази сутрин детето е било преместено в хирургията, където ще продължат да се грижат за него до пълното му излекуване.

В Бургас мълния удари дете - лекари се борят за живота му

Момченцето беше занесено на ръце от баща му в спешното отделение и прието там в клинична смърт. Мълнията го поразила, докато семейството се опитвало да се скрие от гръмотевичната буря в близък до плажа ресторант.

„Щастливи сме, че можем да излезем с добрите новини, че детенцето, което бе поразено от този трагичен инцидент вече е контактно и адекватно. Изключително добро общо състояние“, каза д-р Светослав Тодоров - зам.-директор на УМБАЛ-Бургас.

Лекари спасиха окото на дете, пострадало при игра с лък

„Разговарях с детето и с родителите му, не съм питал дали има конкретен спомен за инцидента. Изключително жизнено дете и позитивно. Питаше мен и баща си кога ще го изпишем, за да отиват да играят футбол. Адекватна е била реакцията от страна на родителите, защото те са правели реанимационни действия. Имаме изключително кратък критичен момент, защото ако до нашия мозък не достига кръв, която е предавана извън гръдните притискания, той загива безвъзвратно след 5-ата минута“, добави още лекарят.

Източник: https://nova.bg/