Надя Андреева, фотограф с предпочитания към естественото осветление и непринудените кадри, се впуска във вълнуващото предизвикателство да улови и съхрани в снимки специалните мигове на „Обратно към себе си“. Както вече знаете, всяка дама, решила да си подари внимание, нежност и грижа с женското събитие на 9 МЕСЕЦА и Selflove.bg, ще получи и индивидуален кадър, разкриващ красотата ѝ. Съвсем спокойно поверяваме тази важна задача на Надя и нямаме търпение да видим крайния резултат.  

Междувременно споделяме вдъхновение с въздействащите кадри, създадени от Надя.

Надя, здравей. Представи се на аудиторията ни. Кои три думи те описват най-добре? 

Емоционална, емпатична и малко хаотична. 

Как и кога се роди страстта ти към снимането? 

Бях студентка по журналистика във Факултета по журналистика на СУ, когато ми се стори много забавно да илюстрирам сама текстовете си с авторски снимки. После много плавно обърнах целия си интерес към фотографията, започнах стаж във фотографско студио, записах магистратура фотография и никога повече не се върнах към писането и журналистиката. 

 КУПИ СВОЯ БИЛЕТ ЗА СЪБИТИЕТО ОЩЕ СЕГА

Какво е за теб фотографията? Вероятно нещо много повече от работа и среща с клиенти… 

Със сигурност фотографията е любимото ми изразно средство. Обичам да общувам чрез фотографията. Да предразполагам хората, да показвам тази част от тях, която ми се струва интересна.

Ти си майка на две деца. Успяваш ли да намираш баланс между личния и професионалния живот? 

Понякога е трудно, но винаги си заслужава човек да се предизвиква. След майчинството се шегувам, че ходя на работа с удоволствие, за да си почина. Работата ми е много разнообразна и наистина ми помага да преминавам по-лесно през еднообразието на битовизмите у дома. 

Най-често пред твоя обектив застават хората. Не са ли тъкмо те най-трудни за снимане? Кое те привлича в портретната фотография?

Обичам да общувам, да разказвам истории и да слушам такива, да задавам въпроси. Вероятно затова предпочитам да снимам хора. Сесиите за мен протичат като една среща и разговор. С някои хора диалогът тече гладко, с други е малко по-сковано. Така е и със снимките. Колкото повече успея да предразположа човека пред мен в разговора, толкова по-хубави стават снимките. 

Кога удовлетворението за теб е най-силно, свързано ли е с коментарите на клиентите, получили своите кадри? 

Обичам предизвикателствата и особено любими са ми хора „трудни“ за снимане. Щом дойде някой с думите: „аз никога не се хресвам“ или аз „не съм фотогеничен“, сякаш се мотивирам повече да му докажа точно противното. Чувствам се много удовлетворена, ако успея да ги опровергая.

Кои са най-големите предизвикателства пред фотографа, избрал да снима хора? 

Взаимодействието с хората винаги има позитиви и негативи. Някога се зареждаме един друг, друг път някой човек може да ни изтощи и умори. Предизвикателството за мен е да общувам с хора, с които не сме на една енергийна вълна. За щастие рядко ми се случва, защото процесът е двустранен и обичайно привличам хора, с които се разбирам чудесно, а тези, с които не се получава, просто не се срещаме пак.

С промо код Selflove40 билетите са на цена от само 77.40 лв. 

Работата ти вероятно често те среща с дами, които не са уверени в красотата си, какъв съвет им даваш? 

В последните години наистина сме подложени на силен натиск от социалните мрежи за перфектни визии, тела, домове... изискванията за красота стават все по-завишени. Едва ли е лесно да се даде някакъв конкретен съвет на неуверена дама, защото темата е доста дълбока, но се старая да я предразположа и да подчертая всичко красиво в нея. Ниската самооценка и самочувствие много личат на снимка и понякога само смяната на настроението, придава особен ореол на красота и над не толкова „перфектните“ черти. 

Какъв ще бъде подходът ти при заснемането на портретните кадри по време на събитието „Обратно към себе си“? Не знаем какви дами ще съберем, възможно е някои от тях да се чувстват неудобно пред обектива ти, имаш ли малки тайни, с които да ги предразположиш? 

Действам по интуиция и нямам универсален подход към клиентите си. Сигурна съм, че с дамите на събитието ще имаме общи теми – като майки, жени с професия, хобита... А колкото по-близки станем общувайки, толкова по-бързо ще премине чувството за неудобство пред обектива ми.