Затлъстяването като заболяване води до 250 други усложнения. Това заяви доц. Теодора Дърленска, председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (БАСОРД). Тя и други специалисти взеха участие в пресконференция, част от Национална информационна здравна кампания „Да поговорим за затлъстяването“, подкрепена от Министерството на здравеопазването. Експертите обърнаха голямо внимание на хранителните навици и начина на живот в детска възраст, подчертавайки, че наднорменото тегло в този период от живота създава огромен риск то да остане проблем и в зряла възраст.

Ето и какво още споделят по темата от Medical News... 

Доц. Дърленска цитира данни от научни изследвания, представени на Европейския конгрес по затлъстяване, проведен в Дъблин, от които става ясно, че ако едно дете страда от затлъстяване в ранна детска възраст, то рискът да продължи да има това заболяване или да го развие след 18-годишна възраст е 50%. Рискът се увеличава на над 80% при излишно тегло в юношеска възраст.

Притеснителен е броят на децата с наднормено тегло в ранна детска възраст

„Това означава, че едно пълно дете ще стане и пълен възрастен“, заяви тя, посочвайки, че усложненията от наднорменото тегло са над 250, най-честите от които сърдечно-съдови, захарен диабет тип 2, различни видове рак и други. Тя подчерта и силното обездвижване сред обществото в България, включително и сред децата, част от което се дължи и на голяма употреба на електронни устройства. Данните за България сочат, че в групата между 6 и 9 години те стоят зад екран 26 часа седмично. За сравнение в Белгия това време е 14 часа. Нужно е да се движим възможно най-много, посъветва специалистът. Тя подчерта и важността на балансираното хранене, пълноценния сън от поне 8 часа за възрастните, а за децата между 9-10 часа и ниската консумация на тютюневи изделия и алкохол, които водят и до зависимост към храни. „Начинът за живот е много, много ключов за здравето“, обобщи доц. Дърленска.

„Нишката се губи някъде в началото на пубертета“, коментира и зам.-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски. Той се спря на необходимостта от насърчаване на здравословния начин на живот сред децата и младежите, както и това те да осъзнаят важността на физическата активност. Според изнесени от доц. Околийски данни 7 на 1000 деца на възраст от 0 до 6 години в България страдат от затлъстяване и наднормено тегло. Броят им се увеличава значително на 21,7 на 1000 във възрастовата група от 7 до 19 години. Най-голям брой деца с този проблем има сред учениците в 7-ми клас.

Майките с наднормено тегло по-често раждат недоносени бебета

По последни данни над 60% от населението на България е с наднормено тегло. До 2035 година повече от половината население на света ще бъде с този проблем, каза и Лидия Делчева, която е председател на Асоциацията на студентите по медицина в София. Тя посочи, че е нужно да се увеличи разпознаваемостта на затлъстяването като проблем, който води след себе си до редица други усложнения и заболявания. От асоциацията подкрепят инициативата и са категорични, че е нужно обществото да бъде информирано за всички фактори, водещи до затлъстяване като консумацията на вредни храни, обездвижване и други.

„Още в много ясна трудоспособна възраст – между 30 и 50 години, имаме букет от рискови фактори като тютюнопушене, липса на физическа активност, нездравословно хранене и това води до ранна изява на съдов инцидент“, изтъкна и проф. д-р Арман Постаджиян, председател на Българска лига по хипертония. Той коментира и високата консумация на сол от българите, която е свързана с по-голям риск от хипертония.

Защо някои бременни обричат детето си на затлъстяване

Доц. Околийски съобщи, че лично ще настоява от предстоящата учебна година в учебните планове да влязат теми, свързани със здравното образование. „Голяма част от ексесивното хранене и преяждането са следствие от психична затормозеност и вътрешни конфликти, които могат да се решат по друг начин“, коментира той. Доц. Околийски се спря и на другата крайност сред младите хора, особено сред момичета по отношение на храненето като резултат от лични трудности и проблеми, а именно – анорексията.

Като част от промотирането на по-здравословен начин на живот Министерството на здравеопазването планира и кампания за информиране за профилактичните прегледи, в която ще се включат и редица обществени личности, стана още ясно на събитието.