9 двойки с репродуктивни проблеми ще получат финансова помощ от Община Варна, съобщават от пресслужбата на местния парламент за Moreto.net. С пълно единодушие комисията по здравеопазване към Общинския съвет даде съгласието за отпускане на общо 82 000 лв. от местната хазна за дейности и изследвания по асистирана репродукция.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

16 от семействата ще бъдат подпомогнати с по 3 500 лв. за процедури по донорска програма. Останалите 13 двойки ще получат по 2 000 лв. за изследвания и манипулации, които не се финансират от държавния фонд за асистирана репродукция. Молбите на 6 от семействата бяха отхвърлени, тъй като не отговарят на Правилата за отпускане на финансова помощ за лечение на безплодие.От началото на годината със средства от общинския фонд „Инвитро“ са подпомогнати 83 варненски двойки, а от бюджета са осигурени общо 233 500 лв. Членовете на комисията одобриха и еднократни помощи за 95 души със здравословни проблеми в размер на 39 250 лв. Сумите, вариращи между 100 и 1000 лв. в зависимост от заболяванията на пациентите, са основно за покриване на консумативи и медикаменти. Варненци с операции или нужда от рехабилитация също ще получат финансова подкрепа.

На 25 души беше отказано подпомагане. Една част от тях са вписали грешни или непълни данни в документацията или са поискали подпомагане при ниски разходи за лечение. Друга част са с постоянен адрес извън Варна.