49-годишния Светлозар Дончев е самотен баща на две деца и е сред малкото хора в България с болестта на Бюргер

Светлозар Дончев се бори вече четири години за живота си и на няколко пъти успява да спаси от ампутация на ръцете и краката си. Той е самотен баща на две деца и е сред малкото хора в България с болестта на Бюргер (Buerger's Disease). В края на миналата година след рязко влошаване на състоянието на Светлозар и най-вече за да спасят двата му краката лекарите правят ампутация на няколко от пръстите на краката му. Само преди дни състоянието на самотния баща отново рязко се влошава и се наложило лекарите да ампутират два от пръстите на лявата му ръка, за да спасят от ампутация цялата му ръка.

Мама Камелия сияе от щастие до своето съкровище

"В последните дни много се влошиха нещата и съм изключително благодарен на всички хора с добри сърца, които в един от най-тежките моменти в живота ми дариха средства, чрез които успях да направя спешна операция и да спася ръката си от ампутация. Мечтая един ден отново да съм здрав, да мога да работя и сам да се грижа за двете си деца. Тогава ще мога да върна направеното добро на всеки един човек, който ми е помогнал да оцелея през всички тези трудни за мен и семейството ми години“, казва през сълзи тежко болния самотен баща. Той поясни, че лечението, медикаментите и операциите му не се поемат от здравната каса и той разчита само на дарения, за да спаси живота си.

Писмо от майка, загубила бебето си, преди то да се роди

Преди да заболее, Светлозар е имал сигурна и постоянна работа, но болестта го прави нетрудоспособен и той изпада в невъзможност да закупува скъпоструващите медикаменти за своето лечение, както и да покрива всички свои ежедневни разходи - наем на жилището, храна и дрехи на децата си. Единствените му доходи през последната една година са инвалидната му пенсия в размер на 396 лв. За да помогнат на Светльо да оздравее и оцелее неговите приятелите правят няколко дарителски кампании чрез които успяват да се съберат средства за лечението му и за храна и дрехи за децата му.

Музикотерапията влияе благоприятно върху развитието на децата с аутизъм

След ампутацията на лявата ръка на Светлозар лекарите в МБАЛ „Света София" вкарват в организма му химичен разтвор и резултатите от това дават лъч надежда, че чрез тази терапия състоянието на самотния баща ще може трайно да се стабилизира. Лекуващият лекар д-р Росен Разбойников е обнадежден, че ако продължи терапията само след шест месеца състоянието на Светлозар ще се стабилизира, ще може да се избегне ампутация на ръцете и краката му и той ще може да се върне към нормалния си живот.

Как майката може да определя здравето детето през целия му живот

За химиотерапията на Светлозар са необходими 30 000 лв., с които той не разполага. Именно за това приятелите му организират дарителска кампания чрез която се надяват да се съберат необходимите средства за лечението и спасяването на живота на Светльо. Те призовават всеки, който и с каквото може, да помогне на тежко болния самотен родител, за да може успешно да завърши своя курс на лечение и да оздравее. Те припомнят, че поради нетрудоспособността на Светльо в момента той не може да покрива ежедневните си нужди и да купи храна и дрехи на децата си, както и да плато наема и консумативите на жилището, в което живее сам с децата си.

Именно за това приятелите на Светльо се обръщат отново с молба към всички хора с добри сърца и призовават за помощ, подкрепа, солидарност и съпричастност към него и двете му деца. Те призовават всеки, който и с каквото може да помогне на Светлозар да оздравее и да се върне към нормалния си живот, работата и грижата за двете си деца. "Нека заедно да помогнем да Светльо и семейството му!", призовават приятелите му.

Сметката, по която може да дарите средства на Светлозар е:

IBAN: BG26SOMB91301036661102

BIC: SOMBBGSF

Титуляр: Светлозар Николов Дончев

Revolut: @svetloehzp

Сметка в EasyPay: BG02ESPY40040022598974

Телефон за връзка за дарения за дрехи и храна е: 0877717471, 0877717406