Районна прокуратура – Монтана предаде на съд родители, обвинени за извършено от тях престъпление - оставили са малолетните си пет деца без надзор.

На 07.09.2021 г. в Отдел „Закрила на детето” при Дирекция „Социално подпомагане” гр. Лом бил получен сигнал относно неглижиране на потребностите на едно от децата от страна на родителите.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО 

По случая била извършена проверка на адрес в с. Крива бара от служителите на институцията. На мястото били установени сами и без родителска грижа пет малолетни деца, а шестото успяло да избяга и не се намирало в имота. По данни на децата родителите им били на работа.

В жилището липсвала хигиена, децата имали неподдържан външен вид. При извършения оглед на едното от тях били установени наранявания по лицето и ръката.

Незабавно бил подаден сигнал на телефон за спешни случаи 112.

Не след дълго в жилището се завърнали родителите, които още с идването си проявили грубо и агресивно държане спрямо служителите от отдел „Закрила на детето”, отправили към тях закани и заплахи за саморазправа. Отказали достъп на детето до медицински грижи.

Впоследствие, след намеса на органите на МВР, децата били изведени от жилището и със заповед на директора на Дирекция „Социално подпомагане” гр. Лом настанени извън семейна среда.

По делото е назначена и изготвена съдебномедицинска експертиза на малолетното момиче. От заключението е видно, че момичето получило различни наранявания по лицето, подувания в областта на китката и предмишницата.

Разделените родители не бива да тровят със своите чувства детето си

Рентгеновото изследване е установило данни за стари увреждания, в т.ч. счупване на костите.

Родителите са били привлечени към наказателна отговорност за това, че като родители оставили малолетните си деца без надзор и достатъчно грижа, с което създали опасност за тяхното физическо, духовно и морално развитие. Вследствие на престъпното им деяние на малолетното момиче е била причинена средна телесна повреда, довела до трайно затруднение в движението на ръката.

Предстои делото да продължи в съда.

Източник: https://dariknews.bg/