„УМБАЛ Софиямед Неонатология получи висока оценка при акредитацията си и вече отговаря на 3-то най-високо ниво на компетентност. Работим по всички клинични пътеки. Така в структурата, в която функционира сектор за физиологични грижи, както и интензивен сектор, вече могат да се лекуват и деца под 1 500 гр.“ Това коментира д-р Мария Йочева, началник на Отделението по неонатология в УМБАЛ „Софиямед“.

Тя споделя, че се радва, че успоредно с повишаване нивото на структурата привличат нови кадри в екипа, както опитни и доказани специалисти, така и млади колеги, които се надяват да останат в България и да продължат да се усъвършенстват и на свой ред да предадат наученото от тях, на следващите поколения.

Майка на 7 деца ражда близнаци в различни дни

 „Интензивния сектор в Отделението разполага с четири интензивни легла, необходимия капацитет от апаратура, и което е по-важно - с качествен екип от лекари и неонатологични акушерки, сертифициран за осъществяване на интензивни грижи при новородени. Можем да осъществяваме лечение чрез апаратна вентилация, както и да прилагаме сърфактант терапия. Всичко това редуцира до минимум необходимостта от транспортиране на новородени в други университетски Неонатологични клиники“, коментира д-р Жана Станева, завеждащ сектора за интензивно лечение.

Въздействащи кадри, улавящи емоцията от раждането

УМБАЛ „Софиямед“ е едно от малкото лечебни заведения в София, в което в рамките на Отделението по неонатология, функционират Кенгуру стаи, в които е възможно лечение и отглеждане на новороденото, без да се разделя от майката. Това е услуга, която предоставяме и на бебета родени в други родилни отделения, които се нуждаят от по-дълъг период на адаптация. Стаите са обзаведени със специални плотове за повиване, както и с удобни столове за кърмене и легла, осигуряващи контакт майка-бебе. След раждането на бебето до 1-вия месец от неговия живот, в тях родителите получат съвети и консултации от неонатологичния екип за правилно хранене и отглеждане. 

Неонатологията в УМБАЛ-Пловдив получи дарение

Отделението предлага и възможност за проследяване на децата до 3-месечна възраст, което включва както високоспециализирани ултразвукови изследвания – трансфонтанелна ехография, УЗИ на коремни органи и отделителна система, така и проследяване на двигателното и нервно-психическо развитие.

“Отделението разполага и с апарат от най-висок клас за проследяване нивата на билирубин в кръвта на новороденото, благодарение на който се спестява ненужна инвазивна за него манипулация и при необходимост фототерапия”, казва д-р Йочева и уточнява, че Отделението предлага и опция за обгрижване от акушерка на новороденото и майката в домашни условия, след изписване от отделението.

„Полагаме максимални усилия за индивидуално обучение на родилката за отглеждане, кърмене и обслужване на новороденото от първите дни след раждането, така че да си отиде у дома максимално подготвена и сигурна в себе си!“.  

Източник и снимка: FB УМБАЛ "Софиямед"