Малчо скоро ще е тук, а мама и татко са все по-нетърпеливи. Как да се почувствате готови, подготвени и спокойни за появата на бебето, научете от следващите редове.

ПОДГОТВЕТЕ СТАЯТА НА БЕБЕТО 

С напредването на бременността ви, вероятно все по-често мислите за преустройството на дома ви и подредбата на стаята, в която ще живее вашето бебче. На първо място - следвайте инстинктите си, именно така ще създадете прекарасно, вълшебно пространство за малчо

РАЗБЕРИ КОГА Е ТВОЯТ ТЕРМИН 

ОСИГУРЕТЕ ЗАЩИТА ВЪВ ВАШИЯ ДОМ 

  • Обезопасете всички електрически контакти с предпазители.
  • Поставете предпазни ключалки на вратите на шкафовете.
  • Инсталирайте вратички тип ограда в долната и горната част на стълбите.
  • Поставете предпазители на всички остри ъгли на всички мебели в стаите.
  • Поставете всички лекарства, химикали или опасни вещества извън досега на вашето бебе.

КУПЕТЕ И МОНТИРАЙТЕ СТОЛЧЕ ЗА КОЛА 

Преди да е дошло време да родите своето бебе, купете столче за кола и го монтирайте в автомобила си. Столчето трябва да бъде обърнато назад, на задната средна седалка на колата. Следвайте инструкциите на производителя и се уверете, че може да регулирате коланите и закопчалката. Уверете се, че сте монтирали столчето за кола правилно.

ГАЛЕРИИ: Първите 7 секунди на земята - история в снимки

ЗАПОЗНАЙТЕ ПО–ГОЛЕМИТЕ ДЕЦА И ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ С ПРОМЯНАТА, КОЯТО ПРЕДСТОИ

Необходимо е да започнете да говорите по-отрано с другото си детенце, че вкъщи ще има нов член на семейството. Ако братчето или сестричето са достатъчно големи, обяснете как бебето ще се нуждае от помощта и вниманието на цялото семейство. Включете детенцето във възможно най-много аспекти на ежедневните грижи и задължения в дома. Много подходящо ще е да позволите на детето ви да избере част от облеклото на бебето.

Ако имате домашен любимец, започнете да прекарвате по-малко време с него, за да го подготвите, че ще започне да получава по-малко внимание. Ако имате приятели с бебе, ги поканете на гости, за да може вашият домашен любимец да свикне със звуците. Опитайте се да не пускате домашния любимец да влиза в детската стая и я направете забранена за него, след като сте вкъщи с новороденото бебче.

ИЗБЕРЕТЕ ПЕДИАТЪР

Ако имате приятели и познати с малки деца на които имате доверие, попитайте ги за имената на педиатъра, който се грижи за децата им. Може също да се консултирате с вашия гинеколог. Срещнете се лично с поне двама педиатри преди да се роди бебето. Не пропускайте да питате за всичко, което ви вълнува. Важно е да изясните дали лекаря или медицинската сестра са на разположение по телефона или имейла за спешни случаи, включително след работно време

РАЗПРЕДЕЛЕТЕ ЕЖЕДНЕВНИТЕ ГРИЖИ 

Ако се нуждаете от допълнителна помощ и грижа за децата, започнете да търсите таква още преди бебето ви да се е родило. Определете си време да посетите детски центове за ежедневни грижи или занимални, хубаво ще е да проведете интервюта с детегледачки. 

Когато някой от роднините или приятелите ви предложат своята помощ, приемете я. След раждането на бебето, те, например, могат да ви съдействат с готвенето и чистеното в дома ви. За да осигурите бърза вечеря, напазарувайте пресни или готови замразени ястия, които не се нуждаят от продължително готвене. 

ПОДГОТВЕТЕ СЕ ЗА КЪРМЕНЕ

Ако планирате да кърмите бебето си, започнете да се подготвяте, докато сте бременна. Уведомете вашия партньор и вашия лекар, че искате да кърмите. Обмислете да посетите курс по кърмене. Помолете вашия лекар да ви препоръча консултант по кърмене. Помислете за закупуване на помпа за кърма. 

НАПРАВЕТЕ ПЛАН ЗА СЪН 

Новороденото бебе ще промени начина ви на сън. За да бъдете спокойни с партньора ви, направете график и се редувайте кой да става, когато бебето е неспокойно. За да отпочинете и да имате по-добър сън, използвайте стая за гости или диван - далеч от детската стая, като място за отдих. Ако бебето се храни с шише през нощтта, един от вас може да се наспи добре.

ПОДГОТВЕТЕ СЕ С ГОЛЯМО КОЛИЧЕСТВО ПЕЛЕНИ

Още преди да се е родило бебето, вземете няколко различни марки и размери пелени, докато намерите размера и марката, които харесвате. После е лесно, може да поръчвате пелени от електронни магазини с доставка до дома ви.

БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ С БИБЕРОНА–ЗАЛЪГАЛКА

Трябва ли да използвате биберон? Колко часа трябва да спи бебето? Може да си купите книги за родителство и грижи за бебето или да четете редовно уеб сайтове за родители и бебета. Научете колкото можете повече за новородените бебета още по време на бремеността си. И все пак - доверете се на интуицията си, както и на вашия педиатър. Ако имате въпроси, не се притеснявайте да се обадите на лекаря, за да попитате.

ПОДГОТВЕТЕ БАГАЖА ЗА БОЛНИЦАТА 

Около месец преди термина ви подгответе раницата и чантата с всичко необходимо за болницата. Пригответе за взимане удобни дрехи, сутиени за кърмачки (дори и да не планирате да кърмите), чехли, чорапи, ленти за глава или ластик за коса, тоалетни принадлежности, всички лични и медицински документи, които ще са ви необходими да предоставите в болницата преди раждането, не забравяйте мобилния си телефон, монети в протмонето си. Подгответе всичко необходимо, което трябва да донесе партньора ви, когато изписват бебето – дрешки и принадлежности.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО 

ГРИЖЕТЕ СЕ ЗА СЕБЕ СИ 

Когато се роди вашето бебе, чувството ще бъде неописуемо. Не забравяйте обаче, че колкото и любов да имате към него, вие ще се нуждаете и от време за себе си. Планирайте предварително романтична вечер след няколко седмици. Изгледайте някой хубав филм. Направете си педикюр и прическа или се разходете. Не се чувствайте виновни, че от време на време ще наемате детегледачка, която да ви помага в грижите. Така ще си давате почивка и време за вас и партньора ви. Намерете перфектната формула и постигнете иделания баланс. 

Текст: Milenita May