Пик на варицела и скарлатина отчитат здравните власти в Ямбол. Случаите са концентрирани основно в областния град, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Радостина Калчева.

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЪВНА ГРУПА 

Само от началото на тази година случаите на варицела са 131, а през предходния месец са регистрирани 247 заболели. През декември 2022 година са били само 20 случая.

„За варицелата от няколко години има ваксина, която е препоръчителна, но наблюдаваме много слаб интерес към нея. Има я в аптечната мрежа, всеки родител, който желае, може да се обърне към личния лекар и да имунизира детето си“, каза д-р Калчева.

За десет дни от началото на тази година са регистрирани и десет случая на скарлатина в Ямбол. Заболелите от инфекцията през декември са 39, докато в последния месец на 2022 г. броят им е бил 25.

След преболедуване на варицела се създава траен имунитет, а при скарлатината са възможни повторни заболявания, припомни директорът на здравната инспекция. Обичайно, заболелите от двете инфекции са предимно деца.

Децата до 14 години ще пътуват безплатно в градския транспорт

Това са инфекции, при които има цикличност. На две-три-четири години се наблюдава увеличаване на заболяемостта, когато се натрупа достатъчно неимунизиран и непреболедувал контингент“, посочи още д-р Калчева.

Източник: https://dariknews.bg/