Върховният съд на САЩ премахна конституционната защита за абортите, която беше в сила от близо 50 години. Решението на магистратите да отменят решението по т.нар. дело "Роу срещу Уейд" от 1973 г. е прецедент, който ще позволи на повече от половината щати да забранят абортите. 

Първите ограничения ще влязат в сила в 13 щата с така наречените закони за задействане, където новият режим може да влезе в сила в автоматично. Някои задействат закони за забрана на абортите почти напълно. Други ще ги забранят след шестата или 15-ата седмица след забременяването.

Катерина – сбъдната мечта за мама, след два спонтанни аборта

Бившият президент Доналд Тръмп заяви пред ,,Фокс нюз", че ,,анулирането на правото на аборт от Върховния съд отговаря на божията воля". Той допълва, че решението на съда следва Конституцията и връща всичко на нивото на щатите, както винаги е трябвало да бъде, съобщават от bgonair.bg

Поглед към вярата

Все по-явно открояващата се тенденция абортът да бъде приеман като вид противозачатъчно хапче се появява на преден план. През първото тримесечие на 2020 година в България са регистрирани над 3000 аборта по желание от общо 5472. Поддръжниците на аборта, утвърждаващи правото на жената да разполага със собственото си тяло, и от друга страна, защитниците на идеята, че решението за аборт е избор, засягащ два отделни живота, не спират да спорят дали в началния период на бременността плодът вече е човешко същество, или не.


Всъщност ясен отговор на тази дилема според християнската визия дава още през ІІІ век големият теолог на ранната църква Тертулиан: „Това, което ще стане човек, вече е човек, както всеки плод вече се съдържа в семето.”

Репродуктивните проблеми и техните дълбоки психологически корени

Необходимо ли е да се повиши културата за това как жената да се предпази от нежелана бременност? Несъмнено! В САЩ вече има изявления, че здравето на жените ще бъде подложено на риск, заради забраната на абортите. Факт е обаче – и другата опция е опасна за здравето, психиката и желанието за безпроблемна бъдеща бременност. Тук е ролята и на лекарите, които да запознаят жените с видовете контрацепция и с рисковете от всяко едно решение.