Във връзка с очаквано високите температури, на 20 юни 2024 г. (четвъртък) и 21 юни 2024 г. (петък) доброволци на Столичната организация на Българския Червен кръст ще раздават безплатна бутилирана минерална вода на гражданите между 11:30 ч. и 13:30 ч. 

Според проучване горещините на работното място увеличават риска от спонтанен аборт

Два са основните пункта, на които е планирано да действат доброволците на БЧК - при входа на НДК срещу бул. „Витоша“ и изхода на метрото и градинката срещу Софийския университет „ Св. Климент Охридски“.

Минералната вода е осигурена със средства на Българския Червен кръст. От организацията напомнят, че високите температури през летните месеци могат да поставят в риск здравето и живота на всекиго. Особено податливи на жегите са възрастните, хронично болните, бременните и децата.

Високите температури не бива да се подценяват - могат да имат сериозни последици за здравето

Дехидратация 

Поради повишено потене при високи температури, организмът губи много течности и електролити, което може да доведе до дехидратация. Симптомите включват суха кожа, жажда, замаяност, тъмна урина и умора.

Топлинни крампи

Те се проявяват като болезнени мускулни спазми, особено в краката, ръцете или корема, вследствие на интензивна физическа активност при високи температури.

Топлинно изтощение

Това състояние включва симптоми като обилно потене, слабост, студена и влажна кожа, слаб пулс, мускулни крампи, гадене и главоболие. При тежки случаи може да се стигне до припадъци и загуба на съзнание.

Има ли у нас тигрови комари и опасни ли са те?

Топлинен удар

Това е изключително сериозно състояние, което може да има фатален край. Симптомите включват висока телесна температура (над 40 °C), замаяност, гадене, объркване, загуба на съзнание и чувство на изтръпване в крайниците. Топлинният удар е спешно медицинско състояние и изисква незабавна медицинска помощ.

Слънчев удар

Това е състояние, при което кожата става червена и болезнена, често със съпътстваща треска, дехидратация и чувство на общо неразположение.

Поради високи температури в Северна Македония бременните са освободени от работа

Как да се пазим? 

Прием на течности

Пийте много вода през целия ден, дори ако не чувствате жажда. Избягвайте напитки с кофеин или алкохол, които могат да доведат до дехидратация.

Подходящо облекло

Носете леки, светли и проветриви дрехи. Използвайте шапки и слънцезащитни кремове с висок фактор, за да предпазите кожата си от слънцето.

Охлаждане

Стойте на сянка или в климатизирани помещения през най-горещите часове на деня (обикновено между 11:00 и 16:00 часа). Ако нямате климатик, използвайте вентилатори или охлаждащи компреси.

Специализиран кабинет по детско-юношеска гинекология отваря врати във Варна

Физическа активност

Избягвайте интензивна физическа активност на открито в най-горещите часове. Ако тренирате, правете го рано сутрин или късно вечер, когато е по-хладно.

Хранене

Консумирайте леки и лесносмилаеми храни като плодове и зеленчуци. Избягвайте тежки и мазни храни, които могат да повишат телесната температура.

Бъдете информирани

Следете прогнозата за времето и предупрежденията за високи температури. Не излизайте в най-горещите часове на деня, освен ако не е необходимо.

Особено важно е и да се обръща внимание на хората, които са по-уязвими към горщините. Към тази група спадат бебета, деца, бременни, възрастни хора и хора с хронични заболявания. Уверете се, че те са добре хидратирани и в прохладна среда. 

Източник: https://www.puls.bg/