Възрастта, на която момичетата навлизат в пубертета намалява с тревожна скорост през последните десетилетия, а учените се стремят да разберат причините зад този процес. През 19-ти век средната възраст за първата менструация е била 16,5 години, докато днес тя варира между 10 и 13 години, пишат от Medical News

Ново проучване показва, че вещества, съдържащи се в различни продукти, които използваме ежедневно, могат да стимулират мозъчни области, отговорни за началото на пубертета. Те често се съдържат в някои козметични продукти, освежители за въздух, перилни препарати, сапуни и други подобни.

Проучване сочи, че химикалите в продуктите за лична хигиена водят до преждевременно раждане

За първи път учените разглеждат възможното въздействие на химикалите от околната среда върху мозъка, за да обяснят увеличаването на случаите на ранен пубертет. Изследването, публикувано в научното списание "Endocrinology", показва, че момичетата, изложени на определени химикали, нарушаващи ендокринната система (EDCs), са биха могли да навлязат по-рано в ранен пубертет. Тези химикали могат да имитират, блокират или пречат на хормоните в тялото.

Ранното навлизане в пубертета се свързва с по-голям риск от психосоциални проблеми, затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и рак на гърдата. В миналото учените предположиха, че затлъстяването, начинът на хранене, социално-икономическите фактори и излагането на вещества като фталати могат да играят роля за ранния пубертет. Новото изследване добавя и нови хипотези в тази посока.

Мога ли да предизвикам алергия при детето си чрез препаратите, с които почиствам дома?

„Направихме подробен преглед на 10 000 съединения от околната среда и проведохме допълнителни изследвания с човешки мозъчни клетки, които регулират репродуктивната ос. Идентифицирахме няколко съединения, които биха могли да допринесат за ранен пубертет при момичетата“, коментира Натали Шоу от Националния институт по здравни науки за околната среда в Дърам, Северна Каролина.

Защо отрупването с дрънкалки е вредно за малките деца

След като анализирали библиотека от химикали, фармацевтични продукти и хранителни добавки, изследователите открили няколко вещества, които могат да влияят върху времето на пубертета. Сред тях най-често срещаният е мускусната амбрета, която се използва в евтини аромати и продукти за лична хигиена. Синтетичният аромат е способен да взаимодейства с рецептор в хипоталамуса, което води до отделяне на хормона GnRH – ключов за половото съзряване и производството на естроген, тестостерон и прогестерон. Проучвания с плъхове показват, че мускусната амбрета може да преминава през кръвно-мозъчната бариера.

Изследователите подчертават, че са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърдят техните открития. Химикалите, които нарушават ендокринната система, са под по-голямо наблюдение през последните години заради потенциалното им влияние върху хормоналната регулация в човешкото тяло.