Като че ли всичко става по законите на Мърфи – в службата е страшно напрегнато, ври и кипи и точно тогава детето Ви се разболява с всички “екстри” – повишена температура, непрестанна кашлица, мъчителна хрема...


Е, когато Вашето дете се разболее, може да вземете болничен лист, но това няма да Ви направи по-спокойна. Днес все по-малко майки отсъстват от работа заради болното си дете. Сякаш чувате укорите на шефа си, че не може да не присъствате от важната среща, която предстои, “Сега ли намери да останеш вкъщи?!” и пр.

Истинско спасение е, ако разполагате с любeща баба или с добросъвестна детегледачка, с която детето се чувства в сигурни ръце. Не забравяйте обаче, че за оздравителния процес няма нищо по-важно от това мъничето да е обградено от обич, топлота и грижи. Вие най-добре можете да прецените дали да останете при болното дете, или да го поверите на верни помощници, които сигурно ще се справят не по-зле от Вас.
Ситуацията, разбира се, е твърде различна, когато детето боледува от заразна болест, като морбили, рубеола, скарлатина, или има неизяснен обрив. При възрастните т. нар. "детски болести" понякога протичат твърде тежко и едва ли ще е безопасно, ако заразата се пренесе на иначе много издръжливата баба.

Така че съветът ми е: останете при детето си, когато то е болно. Положително ще сте по-спокойна, вместо час по час да звъните нервно по телефона, за да питате колко е температурата му и дали е изпило сиропа срещу кашлица. Дори да сте работохоличка, болничните, които ще вземете, сигурно няма да се отразят на професионалните Ви постижения или пък да разочароват Вашите шефове. Помъчете се да потиснете скрупулите си по отношение на колегите Ви в службата, които ще се наложи да поемат някои от задърженията Ви. Най-добре останете до болното дете, за да го лекувате и с обичта си.