Няма нищо по-сладко от пухкавите бебешки ръчички, които имате желание да щипнете. Та кой се радва на кльощавите дребосъци, които сякаш спазват диета в унисон със световните тенденции за идеалното тегло. Дали обаче е добре детето ви да е сред по-пълничките, или трябва да пази „линия”? Всеизвестен факт е, че в съвременното общество все повече са болните от хипертония, диабет, а всеки ден инфарктите и инсултите покосяват хиляди хора. Уви, в основата на този факт преди всичко е нездравословното хранене. Кога трябва да подложите бебето си на диета и не е ли прекалено рано да се замисляте за теглото му още през първата година след раждането?

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

Наднорменото тегло на детето ви не означава, че то непременно ще е дебело и когато порасне. В повечето случаи към 6–7-ия месец децата са по-пухкави и теглото им дори излиза от общоприетите норми. Ако се бореха за място на модния подиум, те със сигурност трябваше да ограничат кърмата - нир обаче не искаме това! Всъщност причината за наднорменото тегло е, че през първата половин година след раждането малкото се храни често, без да се движи интензивно. То трудно се изправя, едва седи и дори да правите гимнастика всяка вечер, това не е достатъчно, за да изгори приетите през деня калории. Вече е доказано, че кърмените деца са по-слаби от тези, които приемат заместител на майчиното мляко. Ето защо най-добре кърмете малкото колкото може по-дълго. За предпочитане е до края на първата година. Добре също така е, ако бебето ви е склонно към напълняване, да го захраните малко по-късно. Предлагайте му нискокалорични храни – зеленчукови пюрета и плодови след тях. Една от най-често допусканите грешки на младите майки е


прехранването.

КАЛКУЛАТОР ЗА ЦВЕТА НА ОЧИТЕ НА БЕБЕТО

Ако бебето плаче, не бързайте да му предлагате да хапне допълнително - има изключения при кърмените бебета, преценете ситуацуята и се консултирайте за теглото на вашето дете с педиатъра. Не всяка сълза означава, че то е гладно. Възможно е да има нужда от прегръдка или просто да му е скучно. Опитайте се да го занимавате с игри, докато дойде време за кърмене. Без съмнение през първата година трябва да се съобразявате и с това какво количество храна може да поеме бебето. Стомахът му не е по-голям от юмручето му.

Препоръчително е на застрашените от напълняване деца да се дава по-често и в по-малки количества храна.


След 8-ия месец, когато малчуганът се научи да пълзи, нещата драстично се променят. Веднъж открил света наоколо и възможността да пипа и опитва всички интересни предмети, той ще иска да се премества от едно място на друго, да се изправя и дори да ходи. Всички тези усилия му костват много повече енергия и постепенно детето отслабва. Не се чудете, ако след като проходи, то загуби от така чаровната си пухкавина. През следващите месеци ще е така улисано в изучаване на новия свят, който се открива пред очите му, че храненето ще остане на заден план. Не го насилвайте и не се притеснявайте, ако стиска устни пред лъжицата с пюре.

Невероятно - реални снимки на бебето през 9-те месеца

От значение е да стимулирате детето да играе и да се движи повече. Правете редовно гимнастика, танцувайте и се забавлявайте. След като проходи, не го оставяйте да седи в количката, а го стимулирайте да върви редом с вас. Не мислете, че по този начин го измъчвате. Това ще го предпази от много болести в бъдеще.

Д-р Богдана Василева, педиатър