Бебетата обичат да смучат. Ако през 9-те месеца се заричате, че няма да позволите на детето си да се пристрастява към тази пластмасова измишльотина, след като изкарате няколко безсънни нощи заради плача на бебето, най-вероятно бързо ще потърсите помощта на този изпитан утешител.

Рефлекс от топлия басейн
Смученето на биберона-залъгалка действа успокояващо, защото чрез това новороденото задоволява вродения си сукателен рефлекс. Майката Природа се е погрижила всички бебета да се раждат с този рефлекс, който гарантира оцеляването им. Сучене от гърдата или от шишето означава хранене. А това умение не се усвоява след раждането. То е тренирано още в корема на мама, където често нероденото, “скучаейки или играейки”, смуче палчето си.


Сученето обаче е и сериозен труд за бебето. Има доста тънкости, с които то трябва да се справи – да отвори широко устата си, да обхване с нея изцяло гръдното зърно... със задната част на езика си да успее да направи нещо като засмукване. След като се засити, кърмачето ще разхлаби натиска, мама ще усети това и ще разбере, че то се е нахранило. Бебето обаче няма веднага да се отдели от гърдата, защото му е приятно да си напомня игрите със смучене в корема...
Близането и сученето успокояват кърмачето, защото за него това са познати, рутинни действия. То идва на белия свят подготвено за тях. Когато е неспокойно, намира утеха в гърдата, шишето, биберона. Тези негови “спасители” му помагат и когато е уморено, а не може да заспи, когато е сред непознати хора или непозната среда или пък се чувства самотно и изоставено.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Понякога то има нужда от биберона-залъгалка просто защото му е скучно.
Вероятно се притеснявате от голямата привързаност на съкровището ви към биберона или палчето му. Дали е вредна? Според детските стоматолози честото смучене трябва да приключи с пробива на първите зъби, т.е. около 6–8-ия месец. Тогава сукателният рефлекс се заменя от дъвкателния. Ако в този период често предлагате на детето да дъвче гумен пръстен или коричка хляб, то може би по-лесно ще се раздели с биберона.
Не се изкушавайте задълго да поддържате сукателния рефлекс, защото така си осигурявате спокойствие и ви е по-лесно. Не забравяйте, че това ще е за сметка на бъдещи деформации на челюстите на детето, с които ще се борите през следващите години.

Кой е по-големият враг?
Категорично смученето на палеца е по-вредно за правилния растеж на зъбите. Е, и биберонът не е безопасен, но пораженията могат да се намалят, ако се използва плосък модел (наподобяващ зърното на гърдата), който не е постоянно в устата на бебето и излиза от употреба най-късно през втората година. Ако детето ви започне да смуче палеца си, по-добре му дайте биберон, от който то ще се откаже по-рано и по-лесно. Практиката сочи, че смученето на палеца е твърде упорит лош навик, който може да продължи до училищната възраст, дори до по-късно. Има жени и мъже, които в моменти на напрегнатост са готови да поставят палеца в устата си... Само възпитанието и възрастта им помагат да се въздържат от това “хапче за успокоение”.

Вреден ли е?
Биберонът може да е опасен, ако детето страда от алергия към латекса. Тази непоносимост води до тежки, трудно лечими екземи.
Неалергични деца могат да получат от биберона зачервяване около устата от слюнката, която се събира под пластмасовата капачка на биберона.
Специалистите по ушни болести съветват биберонът да се отстрани до 10-ия месец поради увеличен риск от възпаление на средното ухо. Предполага се, че повишеното образуване на слюнка при смученето създава благоприятна среда за развитието на болестотворни микроорганизми. А когато носът на детето е запушен, употребата на биберона улеснява проникването на бактерии в средното ухо.

КАК ДА БЪДЕМ В НАЙ-ДОБРА ФОРМА ПРЕЗ БРЕМЕННОСТТА

Колкото по-рано, толкова по-добре
През първите месеци от живота на бебето ползването на биберона-залъгалка има дори положителен познавателен ефект – чрез него то разбира, че има начини да си помага и само, да се успокоява и да се чувства добре. Все пак съветът е: колкото по-рано изключите биберона от живота на детето, толкова по-добре. Започнете опитите за отвикване още преди втория рожден ден. Ако този процес се забави, ще има и негативни психологични последици – от най-ранна възраст детето ще се чувства победител в битките с мама и татко и ще натрупа опит, че може да им се налага и да върши това, което на него му харесва...