Учените са съгласни, че чревният микробиом засяга практически всички аспекти на човешкото здраве, включително шансът едно бебе да се роди с автоимунни състояния като екзема, диабет, затлъстяване, коронарна болест на сърцето, язвен колит и психически отклонения.

Времето преди, по време и след раждането е период, когато микробиомът на червата заема централно място в човешкото здраве. Това, което се случва тогава, ще даде отражения върху здравето на бебето за цял живот.

Бременност

Вашата собствена диета влияе силно върху развитието на микробиома на бебето, което носите. Проучванията показват, че майките, които са пили мляко с пробиотична добавка по време и след бременността, са били в състояние да намалят честотата на екземи при децата си почти наполовина.

Раждане

Методът на раждане има значение за микробиома на червата. Бебетата, родени с цезарово сечение, са статистически по-склонни да развиват алергии, хронични възпалителни процеси и метаболитни заболявания. Освен това, антибиотиците, прилагани по време на раждането, забавят здравите бактерии при бебетата.Някои учени твърдят, че съставът на микробиома на червата при кърмачета на възраст шест седмици изглежда е свързан, освен с храненето, също така и с метода на раждането им.

След раждането

Защитниците на кърменето няма да бъдат изненадани да чуят, че то играе съществена роля за „засяването“ на микробиома при бебетата.Близо една трета от полезните бактерии в чревния тракт на бебето идва директно от майчиното мляко, а допълнителни 10 процента – от кожата на гърдите.След отбиването има кратък отрязък от време, в който микробиомът може да бъде повлиян допълнително. Децата развиват чревната си флора до 2,5-годишна възраст. След това са възможни промени, но сравнително малки.

Ето няколко лесни начина, с които можете да подобрите здравето на чревната микрофлора по време на бременност и кърмене:

Консумирайте кефир

Препоръчително е напитката да бъде от козе мляко. Можете да я приемате преди, по време и след раждане. Изследванията показват, че кефирът помага на родилките да се възстановят по-бързо, намалява признаците на следродилна депресия, предотвратява мастит при кърмачките, както и подпомага превенцията на колики, киселинен рефлукс и запек при кърмачета.

Яжте храни, щадящи червата

Диета, богата на фибри, която включва много плодове, зеленчуци и бобови растения – типична за средиземноморската диета – е тясно свързана с повишаване на доброто здраве на червата.Фибрите осигуряват благоприятни условия за чревните бактерии. Тяхната ферментация спомага за производството на стимулиращи здравето мастни киселини.

Намалете приема на захар

Захарта убива добрите бактерии в червата, точно както изливането на белина в река би убила рибата. Изследванията сочат, че диета с високо съдържание на захар може да възпрепятства производството на протеини, които насърчават растежа на полезните бактериални видове.

Хранете добрите си бактерии

Качественият пробиотик снабдява с живи бактерии вашия организъм. Но вие носите отговорност за тях!Микроорганизмите и различните видове бифидобактерии обичат добрите навици.Пробиотиците се хранят с пребиотици, които могат да бъдат открити в храни, като корен на цикория, артишок, глухарче, лук, чесън, праз, аспержи, банани и ечемик. 

Забележка: Много от тези храни са горчиви, което не е случайно! Горчивите храни стимулират производството на жлъчен сок в черния дроб и подпомагат здравето на червата.

Правете упражнения

Внимателни и подходящи натоварвания по време и след бременността, могат да спомогнат за подобряване на микробиома ви, така че вашето бебе да наследи възможно най-добрия микс от бактерии.Изследванията показват, че активните жени имат по-високи нива на здравословни видове бактерии от онези със застоял начин на живот.Хайде сега, станете от дивана, изведете чревните си бактерии и бебето на хубава разходка, и се порадвайте на слънцето. Бъдете сигурни, че мъника ще получи най-добрия старт в живота.