Днес ви срещаме с дерматолога д-р Айлин Шеф - изявен специалист по кожни и венерически болести с впечатляваща автобиография. За себе си и своя професионален път споделя, че никога не е имала съмнения относно призванието си. Допълва още, че дори като дете винаги се е взирала внимателно в кожата на хората, които е срещала. Да бъде дерматолог е нейна мечта още преди да открие думата за нейното призвание. Д-р Шеф отрано осъзнава, че красотата на хората се проявява на първо място чрез кожата им и мечтае да е способна да ги кара те да се чувстват уверени в нея.

Ето и какво ни споделя тя...

  • Кожата на бебетата има нужда от специални грижи - защо обаче това е така?

Кожата на бебетата все още не е изградила имунитет към външната среда и поради това те са най-честите потърпевши. Фактори като слънце, вятър, алергични реакции, ухапвания от насекоми, сух въздух благоприятстват за поява на кожни раздразнения и за съжаление, най-уязвими са най-малките. Бебешката кожа е по-различна от тази на възрастните. Бебето има нужда от подходяща грижа за кожата му и НЕ! Не могат да се използват всякакви продукти.

Шепа любов или как да се грижим за кожата на ръцете през 9-те месеца

  • Кои са най-често срещаните кожни проблеми при бебетата и малките деца?

Гладката, мека и нежна детска кожа е както мечта за всеки, така и мечта за самото детство. В реалността обаче детската кожа е много по-тънка, по-чувствителна и по-уязвима, отколкото кожата на възрастните – досущ като самите деца. Затова и именно те страдат най-много от алергии, дерматити и кожни раздразнения. За нуждите на децата се изискват нежна грижа, отговорно отношение и специализирани продукти.

Ако трябва да посочим най-честите проблеми, с които идват притеснени родители в кабинета ми, това са хемангиоми и атопична кожа.

  • Нека обърнем и специално внимание на хемангиомите – какво представляват, необходимо ли е лечение и кога (лазер, операция, сироп и др.)? 

Детските хемангиоми -- или т. нар. инфантилни хемангиоми, са най-разпространените доброкачествени кожни тумори при кърмачетата и малките деца. Червените образувания обикновено се появяват до няколко седмици след раждането и избледняват от само себе си преди детето да тръгне на училище. В повечето случаи ролята на дерматолога е само да наблюдава развитието им, но понякога може и да се наложи и изписването на локална терапия, за да се предотвратят бъдещи козметични дефекти. В някои случаи обаче са по комплексни– именно за тях е подготвена дерматологията. Лазерите, с които работя ежедневно, са подходящи и за деца. Въпреки това, за да се избегне объркването му с друго състояние прегледът при дерматолог е повече от препоръчителен.

  • Все по-често родителите чуват диагноза ,,атопичен дерматит‘‘, както и твърдението, че ,,няма как да бъде напълно излекуван‘‘. Какво бихте ни споделили по темата? 

Зачервената, суха и сърбяща кожа проявява симптоми, типични за атопичния дерматит. Макар това състояние да се среща по-често при бебета и малки деца, не са малко и възрастните, които страдат от него. Най-честата причина малките деца и бебетата да посещават кабинета ми през зимата е атопичният дерматит. При това състояние по кожата се появяват червени петна, чиято повърхност е толкова суха, че започва да се лющи. Най-неприятната част за децата е сърбежът, който се засилва с чесането. За щастие, няма нищо страшно, тъй като на пазара има достатъчно продукти за облекчаване на това състояние, но те се прилагат само под контрола на дерматолог!

  • Кои са най-големите предизвикателства в работата ви? 

За мен всеки пациент е специален, защото неговата лична история е специална. Само човек, който е изпитвал притеснение и емоционално неразположение относно състоянието на кожата си, може да разбере огромното психологическо напрежение, което носят несъвършенствата ѝ.

Открито е ново лечение за атопичен дерматит - то обаче не е подходящо за деца

Например, проучванията показват, че хората с несъвършенства по кожата са по-предразположени към депресия, тревожност и социална фобия от тези без. Това прави моята работа още по-отговорна и затова винаги съм насреща, за да отговоря на въпросите и да успокоя притесненията на пациентите си.

  • Каква е д-р Айлин Шеф зад кулисите или иначе казано тогава, когато е у дома, с любимите хора?

Майка на Амир! Синът ми е голямата ми мотивация и вдъхновение. Ако трябва да съм честна, рядко успявам да изляза от образа на д-р Шеф, защото пациентите ми често пишат/звънят притеснени, че нещо не са разбрали или са забравили. Няма да лъжа, че балансът е труден, но когато обожаваш, а не просто обичаш професията си, това ти дава сили.

  • Вашият съвет към родителите, които тепърва ще се докоснат за първи път до нежната кожа на своето новородено бебе…

Първият ми съвет -- като родител, е да гушкат децата си! Вторият ми съвет -- като дерматолог, е да бъдат наблюдателни към състоянието на кожата на бебетата, да не избират продукти само по рекламата, а по спецификите на кожата на бебето и ако забележат и най-малко несъвършенство, да не се притесняват да потърсят специалист.