Подсеченото дупе е често срещан спътник на бебето през първите му месеци. Всяко второ бебе преживява т. нар. “дерматит на пелените”.


Обикновено всичко минава от само себе си, но трябва да полагате усилия и да спасявате детето от неприятното усещане. Добре е да сменяте пелените за еднократна употреба през два часа през деня, а нощно време поне веднъж.

По този начин ще избегнете прекаленото дразнене на нежната бебешка кожа. Пелените трябва да попиват добре течността. Друг метод за предпазване от подсичане е, ако оставите бебето да рита голо. За да не се простуди малкото човече, стаята трябва да е добре затоплена. Някои майки смятат, че единственият начин да спасят детето от неприятните усещания е, ако го мажат обилно с различни кремове и мазила. Прекомерното използване на козметични продукти може да доведе до обратен резултат.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Достатъчно е само да измиете дупето на малчугана с хладка вода и след това върху добре подсушената кожа нежно да нанесете малко подходящ крем.


Проучвания доказват, че децата, хранени с майчино мляко, по-рядко страдат от подсичане. Ако неприятното възпаление вече е факт, кърмата може да окаже чудодейно въздействие.

Добре е да напръскате засегнати участъци с майчино мляко и да оставите бебето голо за няколко минути. Една от най-честите причини за появата на този проблем е лошата хигиена. Неправилните грижи за нежната бебешка кожа могат да доведат до раздразнение и зачервяване. Изберете и подходящ крем против подсичане, но с натурален състав.

КАК ДА ОБЛИЧАМЕ ДЕТЕТО ЗА ОБЛИЧАНЕ

Понякога проблемът може да се окаже много по-сериозен и ако състоянието на кожата се влоши, потърсете специализирана лекарска помощ. Възможно е това, което сте смятали, че е подсечено дупе, да е гъбична или бактериална инфекция. Само педиатърът може да прецени кои мазила, бани или компреси ще са ефективни.