ТЯ каза: Когато бях на четири, баба ми оплете бански. Бледолилав от плътна прежда… за да не ми е студено на плажа. Може би се питате къде сме ходили на море? Да не би да сме били някъде по Балтийското крайбрежие или на малък каменист бряг на Северно море? Не. Бяхме в Приморско. А аз си тичах с плетените гащи и не исках да влизам в морето, защото водата била много студена. Ето затова, когато се роди синът ми, обличането беше един от големите проблеми, с които се срещнах. Андрей се появи в началото на април.

РАЗВИТИЕТО НА МОЗЪКА И ОЧИТЕ НА БЕБЕТО

Противно на очакванията, вместо слънчева пролет с усещане за приближаващо лято се занизаха хладни, ветровити и студени дни. Е, никаква представа нямах как да го обличам. Когато тръгвахме на разходка, постоянно се заглеждах в преминаващите наоколо колички и се опитвах да видя как са се справили другите майки. Веднъж наблюдавах как една майка пренасяше бебето си в кошница – без одеяло, без пелена за завиване. Беше хладно и ветровито, а детето беше по блузка с широки ръкави (или пък ръчичките му бяха прекалено тънки) и си личеше, че отдолу няма никаква фланелка или боди. Беше леко посиняло.


Направо си му беше студено! А майката беше с добре закопчано яке. Идваше ми да й сваля връхната дреха и да завия с нея бебето. Все пак аз съм човек, който е носил на плажа плетен бански и има определено отношение към студа. Докато гледах бебето, се сетих, че една от любимите ми игри като малка беше на “замръзналото детенце”. С брат ми се увивахме с шалове, все едно че е много люта зима. Аз го изпращах въпреки страшната виелица да извади вода от кладенеца – една обърната табуретка в хола. Там до кладенеца табуретка той намираше замръзналото детенце. Това беше полугола кукла. Аз много се изненадвах, хвърлях се да спасявам детенцето, като му обличах всички кукленски дрешки, които имах.

ТУПТЯЩО СЪРЧИЦЕ ВМЕСТО КУХО ЯЙЦЕ

От всичко дотук става ясно е, че аз не съм от хората, които ще оставят детето да спи на широко отворен прозорец завито с тънко чаршафче. Предпочитам да се презастраховам. Знам, че това не е най-правилното решение, но не можех да преодолея наследството от плетения бански. Толкова се стараех да не простудя Андрей. Един ден, когато моя приятелка ни срещна и ме попита защо е така зачервен (той просто е бил пред “завиране”), се оказа, че съм попрекалила с дрешките. Започнах да го събличам, събличам, събличам... а ето го – най-накрая се появи и бебето.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Истината е, че схемата на обличане боди без ръкав, блузка с дълъг ръкав, пуловер, ¾ чорапи, панталон, жилетка, яке, шапка, шалче и две одеялца е доста грешна. Както добре знаем, защото сме изчели книжките за кандидат-майки, бебето трябва да се облича както сме облечени ние + още една дрешка. Ако успеем да приложим правилната формула, всичко ще е наред с детето и то ще расте здраво и калено. Нужно е да спазваме мярката – нито прекалено облечено, нито прекалено съблечено. И понеже аз самата не съм сигурна, че всеки път ще оцеля мярката, затова слагам това-онова в чантата на количката. Тънкото яке, което нося, или пък пелената за завиване са моето успокоение. Не ми тежи и знам, че ако ненадейно, както се разхождаме, скове кучи студ, ще има с какво да спася моето “замръзнало” детенце!

ТОЙ каза:
Още преди да се роди нашето бебе, знаех две неща по отношение на обличането. Първо – по-голяма опасност за бебето е да бъде претопляно, защото повечето майки са склонни да обличат детето си повече от необходимото. И второ – най-важният критерий за обличане сме самите ние.
Има правило, според което новороденото бебе се облича най-много с един кат дрехи повече, отколкото сме облечени ние, възрастните. Сигурен съм, че това го знаят уж всички и въпреки това продължавам да виждам нещастни дечица, облечени така, че напомнят на човечето на “Мишлен” (марка автомобилни гуми – бел. ред.).
Ако тези бебета са на кастинг за реклама на марката, можем да обясним неуместното им облекло, но ако просто се разхождат в парка, това вече заслужава укор.
Вярно е, че бебето е по-уязвимо от нас във всяко отношение и трябва много внимателно да преценяваме облеклото му. Затова, когато аз разхождам нашия син, нося чанта, в която има най-необходимото за разходката. А това са пелени, мокри и сухи кърпички, вода, биберон, играчка, връхна дреха, дори да е топло – малко одеялце или чаршафче според сезона.
На разходка винаги трябва да се носят допълнителни дрехи, за да може детето да се преоблече, ако се изцапа, намокри или внезапно захладнее. Според скромните ми познания най-опасен за бебешкото здраве е вятърът. Той някак неусетно пронизва малкото човече и току-виж след това се появили хрема и кашлица. Вярно е, че количката предпазва, но само донякъде. Малкото одеялце не тежи, а може да е много ценно, ако има вятър. Знам още, че сигурен признак дали на детето му е студено, или горещо, са съответно студените или прекалено топли крачета, ръце и носле. Може да ви се струва, че в нашия случай подготовката за излизане на разходка с бебето отнема цяла вечност, но не е така. Повечето неща винаги си стоят в чантата и когато тръгнем нанякъде, просто я вземаме. Ако тези приготовления ви изглеждат прекалени, ще ви кажа, че синът ми е на година и няколко месеца и досега не се е простудявал. Ще повторя и съвета, който ми даде нашият педиатър – не се презастраховайте, като обличате бебето прекалено дебело. Така ще го претопляте и изнежвате.
Вярно е, че трябва да пазим бебето от простудни заболявания и вируси, но по-важно е да му помогнем да си създаде имунитет срещу тях, който ще му е полезен цял живот. Задължително е децата да се каляват от малки, а това не може да стане, ако ги опаковаме като консерви.
Още един пример от нашия опит. Извеждаме бебето след обяд и през лятото го държим навън до 7–8 ч. вечерта, когато постепенно захладнява. Обличаме му нещо допълнително, ако трябва. По-важното е, че така синът ни привиква към по-хладното време. През зимата у дома поддържаме температура 19–20 ºС и момчето ни живее в приятно топла, а не в гореща стая. Това е и най-подходящата температура за сън. Вярно е, че има деца, които са по-болнави и имат нужда от по-топло, но съм убеден, че детето ще стане толкова здраво, колкото му позволите вие. Просто всяко дете е различно и има нужда от индивидуален подход, а с повече наблюдателност може да постигнете баланс в начина на обличане. Пожелавам ви успех и в тази отговорност!