Срещаме ви с Надя Йорданова, магистър-фармацевт, защитил c отличие дипломна работа в направление „Фapмaкoлoгия, тoкcикoлoгия и фapмaкoгнoзия” в Xaйдeлбepг, Германия. Интересът към козметиката и грима я вдъхновява да създаде популярния блог „Инфармация” – www.infarmaciq.com, място, където споделя впечатления, съвети и насоки за всички, които искат да са здрави и красиви. Освен това тя е и автор на новата книга „Как да избираме козметика”, създадена, за да ни помогне да изглеждаме по най-добрия начин чрез изпитани практики за ежедневна грижа за кожата. Приятно четене, ще бъде интересно, обещаваме!

Надя и козметиката

Интересите на човек се менят по време на целия му живот. Моята страст към козметиката се запали в университета, където учих фармация. Тогава разбрах, че темата рядко се застъпва от медицинските специалисти и това е кауза, с която мога да бъда полезна.

Най-често срещаните митове и лъжи в козметиката

Митовете и лъжите са насочени винаги в две направления. Лъже се за ефикасност и за безопасност. Mисля, че най-големите заблуди са свързани с преувеличаване на ефективността на собствения продукт. Много е разпространен и черен PR от страна на т.нар. натурални и биокозметични компании, които заклеймяват конкуренцията си и обявяват продуктите им за „токсични“, „канцерогенни“ и пр. Има съставки, които не са препоръчителни, но те се срещат и в биокозметиката – като спиртът например. Крайното отричане на дадени продукти е толкова опасно, колкото и сляпото възхищение. За мен тези маркетингови ходове са крайно неетични и са хищническа екплоатация на страховете на жените.

За книгата  „Как да избираме козметика“

Истината е, че книгата е написана по молба на издателство Софтпрес. Първата ми книга „Как ни заблуждава козметичната индустрия“ беше напълно безплатна и се разпространяваше онлайн. Благодарение на нея Софтпрес ме поиска за свой автор и сега имам възможност да достигна до много повече хора в България. Мисията и на двете ми книги винаги е била една и съща – да даде реална и обективна информация, без конспирационни теории, всяване на страх, но и без възхвала и реклама на марки. Това е практично четиво, което можете да мушнете в дамската си чанта и да се консултирате всеки път, когато излезете „на лов“ за козметика.

kniga kozmetika

Фон дьо тенът

При добро формулиране фон дьо тенът не вреди на кожата, в никакъв случай. Има отлични продукти на пазара, които предоставят грижа за кожата – хидратация и защита срещу UV-лъчите.

Употребата на интимен душ гел

Интимните продукти са отличен начин да поддържаме хигиена на половите си органи и да намалим опасността от появата на вечните гъбички, наречени кандидоза. Силно препоръчвам продуктът да съдържа голямо количество млечна киселина и да няма сулфати. Додецил гликозид, кокамидопропил бетаин и саркозинатите са прекрасни измивни съставки не само за интимните лигавици, но и за кожата като цяло.

Козметиката по време на бременността

Бременните жени не трябва да се притесняват толкова за своята козметика, колкото черният PR им внушава. Въпреки това има съставки, които са абсолютно забранени, но за съжаление, се предлагат дори в продукти за бременни против стрии. Говоря главно за ретиноидите – ретинил палмитат, ретинол и ретиналдехид. Всички ретиноиди са с клинично доказана ембриотоксичност (увреждат плода) при поглъщане и са категория X при бременност. За нанасяне върху кожата няма екстензивни данни. И как ще има? Коя фармацевтична компания или компания за провеждане на клинични изпитвания ще нанася доказан ембриотоксин върху кожата на бременна жена? Избягвайте тези съставки, ако сте бременни, и ги ползвайте, когато са нужни – при акне и бръчки, където са изключително ефективни.
Консервантите феноксиетанол и хлорфенезин са невротоксини. Те са безвредни, ако се нанесат на кожата, защото не проникват през нея. Но ако кърмачка ги нанесе на гърдата си, новороденото може да ги погълне и да се получи отравяне. Такива случаи е имало в САЩ и FDA се е оказала принудена да внесе официално предупреждение срещу тези два консерванта.

Цени ли се здравето на потребителя от големите козметични компании?

Като при всички компании, основно зависи кой е начело. Повечето хора са честни и не желаят да навреждат, но в историята на една козметична компания със сигурност поне веднъж е имало или ще има собственик, който ще се интересува единствено от продажбите. Затова не бива да разчитаме на съвестта на изпълнителните директори, а на здравите регулаторни рамки. За щастие, Европейският съюз е доста строг – много по-стриктен от Съединените щати по отношение на безопасността на козметиката. В Европа (и в България) са забранени над 1000 козметични съставки, докато в САЩ те са само 8.

Вечерни навици за красива кожа

Те зависят от типа кожа. Най-общо мога да посъветвам да измивате внимателно своето лице и тяло и никога да не лягате с грим. Не забравяйте, че никой крем, коректор или фон дьо тен няма да могат да изтрият тъмните кръгове под очите и подпухването, дължащи се на лош и недостатъчен сън, пушене и алкохол. Не разчитайте на козметика да компенсира вредните ви навици!

Грижа за кожата на лицето през зимата

Отново това зависи от типа кожа. В своята книга съм описала внимателно различните емолиенти, които една жена може да нанася, за да намали загубата на вода и изсушаването. Моля ви, колкото и да е изкушаващо, не бива да се къпем и мием с гореща вода! Парадоксално, но тя изсушава дори повече.

Водата и младостта

Помнете – никой никога няма да запази младостта си. Всички стареем, ще ни се появят бръчки и ще загубим красотата си. Важното е да остареем поддържани и с достойнство. В този ред на мисли приемът на достатъчно количество вода е жизненоважно не само за красотата ни, а за самото ни здраве! Литър и половина е препоръчителното количество дневна дажба вода, която нашият организъм трябва да приеме.

Храната и здравето на кожата

Правилното хранене дава здраве, а здравето е красота. Трябва да се храним рационално, често и по малко, без да се претоварваме и без да гладуваме. Пазете се от „модерни“ диети, гладувания и хранителни режими, които изключват големи хранителни групи от менюто ви, особено при бременност. Нито млечните, нито зърнените, нито месните храни са „отровни“, опасни и канцерогенни. Можете да изключвате групи храни единствено след консултация с лекар, ако имате непоносимост. Светът е пълен с измамници, които ще пробутат „детокс“ продуктите си и вредните си диети на всяка жена, която в отчаянието си от килограми или здравословни проблеми се обърне към тях.

Борбата с целулита

Целулитът може да се ограничи до известна степен със спорт, някои процедури и нанасяне на продукти с кофеин, но неговото появяване е основно с генетичен компонент и е практически невъзможно да се отървем изцяло от него. И аз имам лек целулит. Правя каквото мога, за да имам добра циркулация – спортувам, плувам, карам съпруга си да ме масажира. Но извън това – просто не ме интересува. Никой не е съвършен, никое дупе не изглежда като от кориците на списанията, а онова, което ни се пробутва по билбордовете, е Фотошоп. Гордея се с това, което съм, и се поддържам здрава и жизнена. Само това е важно за мен.

Красиви съвети към бъдещите и настоящите мамчета …

Знаете ли, много дълго мислех какво да кажа на вашите читателки. Не желая да звуча кухо и да давам съвети, невъзможни за изпълнение. Ще ви кажа следното: Помня, когато майка ми отглеждаше брат ми като бебе. Не, нямаше време за грим. Косата ѝ беше на опашка, спеше, когато можеше, хапваше каквото баща ми ѝ беше сготвил от любов и желание да ѝ помогне. След раждането поради рязко спадане на естрогена част от косата ѝ, гъста и хубава през бременността, опада. Понякога плачеше от умора и хормонален дисбаланс. Това е истинската майка. Не се насилвайте да бъдете красиви пряко силите си. Щадете се. Поддържайте здравето си. Искайте помощ при отглеждането на малките душички. Не забравяйте, че не сте робот, а човешко същество и обръщайте внимание на физическите и психичните си нужди. Няма да сте красиви и перфектни – не ви и трябва. Дали сте живот – какво по-хубаво от това? Не оставяйте обществото да ви съди спрямо изкривените си представи за това що е то жена и майка. Радвайте се на бебчето си, не се взирайте в чуждия живот, уж тъй перфектен, а често гнил отвътре, и ще постигнете много по-важното от красотата... щастие.

Снимки: издателство „Софтпрес“