Дъвченето е важна стъпка в процеса на хранене, особено за малките деца, тъй като това им помага да разберат как да контролират храната в устата си и да избягват задавянето. Не на последно място -- дъвкателните умения имат отношение към проговарянето и изговарянето на определени звуци.

Ето няколко съвета, които може да бъдат полезни, когато учите детето да дъвче храната:

1. Започнете с мека храна: Нека детето опита мека храна, като варени зеленчуци, плодове или яйчен белтък. Това ще бъде по-лесно за него, така ще започне лека-полека да усвоява дъвченето.

2. Покажете му как да дъвче: Преди да му дадете храна, покажете как се дъвче. Можете да  демонстрирате лично пред него, прилагайки хитрини за задържане на вниманието, осоебно при по-малките.

3. Оставете детето да се забавлява: Нека детето да изпитва хубави емоции, докато хапва. Най-лесно това става, когато малчо докосва и изследва храната, разбира се, също и като я хвърля на пода.

4. Направете храната привлекателна: Ако храната изглежда красиво и апетично, това може да мотивира детето да я опита и да започне да я дъвче. Използвайте ярки цветове и забавни форми, за да направите храната по-интересна.

5. Бъдете търпеливи: Не очаквайте детето да се научи да дъвче веднага. Това е процес, който изисква време и постоянство. Постепенно давайте на детето по-твърда храна и по-големи парченца.

6. Наградете детето за успеха: Ако детето се постарае да дъвче храната си, несъмнено заслужава похвала или дребен подарък, нали? Това ще го мотивира да продължи да се упражнява и да постигат по-добри и по-добри резултати.

7. Ако детето отказва да пробва непозната храна, тогава действайте с любимата такава - печено пиле, картофи, тиква, попара със сирене... Когато е налице предпочитано меню, вероятността да успеете с мисията си, е значително по-голяма.

При нужда се обърнете и към логопед/хранителен терапевт. Хранителният терапевт логопед е специалист, който се занимава с диагностициране и лечение на затрудненията в храненето и говоренето на хранене при деца и възрастни. Това е мултидисциплинарно поле, обединяващо знанията от областите на говорното лечение, диететиката и психологията.

Той работи с пациенти, които имат проблеми с гълтането, дъвченето и говоренето на хранене, както и с хора, които имат специални нужди в областта на диетата, като например деца с алергии на хранителни продукти или хора със заболявания на храносмилателната система. Подобен специалист би могъл да е полезен и на жени със затруднения в кърменето или във възстановяването на нормалното хранене след операция или други медицински процедури.