Няма нищо по-нежно от бебешката кожа. След раждането обаче почти при всяко бебе могат да се появят различни петна, зачервявания и обриви. Как да се премахнат? Предлагаме ви отговори на най-често задаваните от майките въпроси.

СВАЛЕТЕ НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО СВЕЖИ VIBER СТИКЕРИ

Бебето е само на няколко дни, но има странен обрив по цялото тяло. Това заболяване ли е?


Това не е заболяване, а най-често срещаният обрив при новородените. Той се появява към 2–3-ия ден след раждането. Прилича на уртикария и се нарича токсичен еритем. Най-силно изразен е по тялото. Състои се от малки, леко надигнати червени петна, оградени с червеникава или жълтеникава ивица. Този обрив е израз на приспособяването на кожата към новите условия. Не се нуждае от лечение. Ако не намалее и не премине за 3–4 дни, обърнете се към педиатър.

Бебето има множество бели точици по носа, бузите и брадичката. Как могат да се отстранят?


Тези малки точици, наричани милиария, се срещат при 50% от новородените. Това са незрели и запушени мастни пори. Със съзряването на бебето те постепенно изчезват.

Бебето е само на две седмици и изведнъж по лицето му се появява обрив като акне. Инфекция ли е това?
Акнето при бебетата е в резултат на все още циркулиращите майчини хормони в неговото кръвообращение, т.е. то е част от хормоналната криза. Този обрив не е инфекция. В никакъв случай не изстисквайте пъпчиците, защото това може да доведе до сериозна инфекция. Не ги мажете и със специални кремове – те са твърде агресивни за нежната бебешка кожа.
Най-добре ще помогнете на бебето, ако няколко пъти дневно измивате засегнатите места с преварена вода. Акнето ще изчезне до два месеца.

Бебето има точковидни зачервявания с мехурчета в свивките на ръцете, крачетата и по горната част на гърдите и врата. Какво е това?
Този обрив се нарича милиария кристалина. Представлява множество малки пъпчици, които понякога в центъра са като мехурчета с бистро съдържимо. Причината за тях е незрелостта на потните жлези. Ако на бебето не му е много топло, тези жлези функционират нормално. Но когато бебето се претопли, то не може да се изпотява именно поради незрелостта на жлезите. Тогава този ситен обрив се образува на мястото на потните пори. Лечението е просто. Къпете бебето с не много топла вода. Обличайте го по-леко. Използвайте дрехи само от естествени материи, които не запарват. Ако обривът не изчезне бързо, посъветвайте се с педиатър.

Седалището на бебето е зачервено. Какво да се прави?
Този вид зачервяване се нарича интертриго. Дупето на бебето е умерено зачервено с по-ярка зона, охлузване и обрив. Замърсените и мокри от урината пелени за еднократна употреба допълнително дразнят кожата и могат да я инфектират.
За да се успокоят засегнатите части, често сменяйте пелените. Правете това и нощем. Измивайте седалището на бебето при всяка смяна, подсушавайте го внимателно и използвайте бебешки крем или лосион, за да не нарушите бактериалната бариера на кожата.

Бебето има сини и студени ръчички, а тялото му е розово. Нормално ли е това?
И кръвообращението на бебето все още е незряло. Кожата е много тънка, прозрачна и отразява всяка промяна. Когато бебето е будно и активно, крайниците са нормално оцветени и топли. Но когато забележите промяна в цвета на ръчичките, проверете дали на бебето не му е студено. Ако е охладено, облечете го с още една дрешка и го завийте добре. Това също ще помогне.