Към края на 9-те месеца сигурно вниманието ви е било насочено изцяло към раждането. Едва ли сте мислили какъв ще е животът ви, след като вземете в прегръдката си вашето прекрасно бебе. Предлагаме ви отговори на най-честите страхове на новоизлюпените майки.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER ОЩЕ СЕГА blush

Постоянно наблюдавам бебето си, докато спи. Как мога да съм сигурна, че съм го сложила в креватчето възможно най-безопасно?


Безопасността на новороденото по време на сън вероятно е най-голямата тревога за повечето новоизлюпени родители, но трябва да се опитате да прогоните страховете си. Въпреки че първите няколко седмици могат да са тревожен период, според специалистите рискът от синдрома на внезапната детска смърт е много малък. Според новите препоръки за безопасен сън бебето трябва да се слага в креватче или в кошче във вашата стая през първите шест месеца. Добре е то да легнало по гръб с допрени крака до долния край на креватчето. Около него да няма цигарен дим. Температурата в стаята да се поддържа между 16 и 20 ºС и да се използва биберон залъгалка. Не се изкушавайте да слагате играчки, възглавници и други предмети в креватчето, докато детето не навърши една година.

Искам да кърмя – как да накарам бебето си да засуче правилно?
Много млади майки се тревожат за кърменето, но могат да разчитат на подкрепа от акушерката и от специалисти, които дават консултации по този въпрос. Някои майки в началото имат болки и раздразване на зърната, което може да се дължи на недостатъчно отворената уста на бебето и недоброто захапване на гърдата. В такива случаи се препоръчва брадичката му да се дръпне надолу, за да захапва по-добре гърдата.

ИНВИТРО И ЕНДОМЕТРИОЗА

Как мога да позная дали на бебето му е много студено, или много топло?
Дали бебето е прекалено, или недостатъчно облечено за температурата в стаята или за навън, е чест въпрос в началото, но щом разберете основните принципи, лесно ще отстраните безпокойството си. Първото правило е, че ако на вас ви е студено или топло, вероятно така се чувства и бебето, затова увеличете или съответно намалете облеклото му. Другото правило е, че бебето винаги трябва да има един кат дрехи повече от вас. Ако не сте сигурна, пъхнете пръстите си до долната част на тила му – той трябва да е топъл на пипане, но не изпотен или лепкав. Скоро ще станете експерт и ще сваляте някоя дреха на бебчето, ако бузките му са зачервени, или ще добавяте един кат, ако му е студено.

Как ще разбера дали бебето ми е болно?
Ще се изненадате колко бързо ще откривате симптомите. Ще опознаете бебето си много бързо, така че ще разбирате кога нещо с него не е наред. Най-разпространените признаци са запушен нос, кашлица, повишено отделяне на слуз в изпражненията и повишена телесна температура. Може да ви направи впечатление и че бебето е кисело или не иска да суче. Консултирайте се в вашия педиатър, ако нещо ви тревожи или се появят по-сериозни симптоми, като повръщане, затруднено дишане или изпъкнала фонтанела (мекото място на върха на главата).

ЗИМНОТО БЕБЕ - СЪВЕТИ ЗА РОДИТЕЛИ

Кой е най-добрият начин за къпане на бебето?
Първите няколко пъти ще са доста изнервящи, но скоро на бебето ще му стане приятно във водата, а вие ще се уверите, че не са необходими кой знае какви умения, освен сигурна ръка и внимателно опитване на температурата на водата.
Главното е на бебето да му е топло, въпреки че водата не трябва да е нито гореща, нито твърде хладка. Опитвайте я с лакът или с термометър и я разбърквайте добре, за да няма горещи участъци. Поддържайте главата на бебето с една ръка, а с другата го поливайте с вода. Щом свършите банята, увийте бебето със затоплена хавлиена кърпа.

Какво да правя, ако бебето плаче твърде много?
Всички знаят, че бебетата плачат, но е трудно, когато става въпрос за собственото ти бебе. Много майки смятат, че не се справят добре с грижите, щом бебето плаче. Едва след като разберат, че причината най-често са коликите, престават да се укоряват. При различните бебета склонността към плач също е различна. За успокояване се препоръчва имитиране на утробата чрез масажи, пеене на песнички и люлеене на бебето. С времето ще установите кое действа най-добре и отново ще имате поле за изява на интуицията си. Бързо ще разпознавате причините за плача и дали има по-сериозен проблем.