До каква степен е здравословно поддържането на ред в дома? Това е доста трудна задача и обичайна тема за сблъсък между партньорите. Как изглеждат нещата във всекидневието?

Ако си направите труда да разпитате няколко двойки как се справят с поддържането на реда и чистотата в дома си, как разпределят задълженията помежду си, кога се стига до разправии и каква рецепта биха препоръчали, ще получите доста сходни отговори. Почти навсякъде жените са поели основната тежест, а мъжете са особено чувствителни, ако участието им (доколкото го има) не се отбелязва специално. Споровете най-често се развихрят, когато претенциите на партньора не са отгатнати на мига и всеки очаква другият да се досети какви са задълженията му. Повечето жени не се осмеляват да кажат ясно какво участие очакват от половинката си. Предпочитат да отлагат разговорите за това, което трябва да се свърши. Да се мисли, че другият трябва просто да се сети какво има да се прави у дома, е безполезно. Ясните послания и въобще нормалното общуване са основата за всекидневие без стрес.

Кой какво прави вкъщи?
Имате чувството, че се изтрепвате с домашна работа, докато благоверният Ви се изтяга на дивана пред телевизора с чаша бира. Но дали е така? С този тест може да установите истината. Заедно с партньора разгледайте списъка на дейностите в домакинството и отбележете с "+" как ги осъществявате – с удоволствие, от немай-къде и никак. Ако при Вас кръстчетата за "От немай-къде" и "Никак" преобладават, а той е поел само задачите с "Удоволствие", нещо трябва да се промени.

Експертно мнение
Отговорете с колко време реално разполага всеки от вас вкъщи и към какво разпределение на задачите се стремите. Анализирайте какво правите наистина с удоволствие. И преди да започнете с разпределяне на нежеланите дейности, сравнете представите си за ред и чистота. Ако са твърде различни, трябва да сте наясно, че те са дълбоко заложени у всеки. Без толерантност и с непрекъснати сметки кой какво е направил нищо няма да се получи. Това не означава, че не бива да показвате неодобрението си, но е важно да знаете кога, как и с какъв тон да го правите. Ако партньорът се връща дълбоко стресиран от работа, напълно излишно е да се опитвате да дискутирате каквото и да било с него за домашните тегоби. Изчакайте по-подходящ момент и в никакъв случай не пристъпвайте към темата с упреци.


Колкото до нежеланите от двамата дейности, решението не е да чакате нещата да се уредят от само себе си, респективно тези дейности да се поемат от партньора. Обсъдете дали можете да си позволите чужда помощ за досадните задължения или евентуално да се редувате при изпълнението им. В края на краищата просто се налага да се преборите с бремето на всекидневието. Понякога помага, ако омразните дейности се приемат като релаксираща медитация. Опитайте такъв подход например при гладенето – май помага, а?