Мили приятели, за нас е удоволствие, че продължаваме колаборацията си с фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“. Днес отново ще се потопим в съветите на Катерина Иванова, мениджър проекти и партньорства, учредител в Сдружението. Темата е актуална – особено за обстоятелствата, в които живеем – как да се грижим за себе си по време на пандемия.

Вижте още: 

„Вероятно повечето от вас са пътували със самолет (когато все още можехме да пътуваме…). Ако сте се заслушвали в инструкциите за безопасност, които ни дават стюардесите, може би ви е направило впечатление едно конкретно правило: “В случай че се наложи използването на кислородна маска, първо поставете такава на себе си, а след това помогнете на друг пътник – дете или друг член на семейството да постави своята”. 

На пръв поглед това правило ни изглежда съвсем логично и просто – погрижи се за себе си, за да можеш след това да се грижиш за близките си. Но защо се оказва толкова трудно да го приложим в ежедневието си? Впускаме се в грижи за семейството и близките ни, за домашните любимци, за дома… А къде остава грижата за нас самите? И защо понякога забравяме, че ако се разболеем, няма да можем да се грижим за другите?“, така започва своя текст Кати.

Истината е, че пандемията повлия не само икономически на много хора, но и нанесе емоционални щети, чиито белези дълго ще напомнят за всичко преживяно. Жените също бяха изправени пред особени предизвикателства – работата у дома, в комбинация с малко дете и домакински задачи, определено води до стрес и напрежение. Дали си спомняме обаче, че за да бъдат близките ни добре, е важно ние самите да бъдем в кондиция и крепко здраве? Сякаш водовъртежът на ежедневието ни дава право да сме „безотговорни“ спрямо себе си, да се сещаме, че има проблем, едва когато са налице симптомите… Вместо да избегнем последствията чрез превенция.

Прочетете цялата статия в сайта на фондация "Ендометриоза и репродуктивно здраве"