Снежно бяла, очарователна, вълшебна приказка или сезон, изпълващ ни с тревога за здравето на нашите невръстни малчугани, е предстоящата зима. Митове и легенди ли са вярванията, че зимата е сезонът на течащите нослета, гриповете, вирусите и настинките? Вярно ли е, че боледуваме повече през студените месеци, и какви мерки да вземем, за да се радваме на безгрижни, изпълнени с детски смях и игри зимни дни?

ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ''9 МЕСЕЦА''ЗА САЙТ НА ГОДИНАТА В КАТЕГОРИЯ - МЕДИЕН САЙТ

Първото и изключително важно условие, за да съхраним имунитета и здравето на нашите деца през студените зимни дни, е храненето!

„И нека храната бъде наше лекарство и лекарството наша храна" е казал Хипократ.

Детската имунна система все още е незряла и за да повишим резистентността на нашите малчугани към настинки, вируси и инфекции, следва да сме сигурни, че в чинийките на дечицата има голямо разнообразие от хранителни вещества, като витамини А, С, D и Е, както и минерали селен и цинк, омега-3 и др.

Съсредоточете се върху консумацията на цели храни, като висококачествени протеини, бобови растения, пълнозърнести храни, ядки и семена, както и изобилие от пресни плодове и зеленчуци. Суперхраните, като пчелен прашец, какао, кокосов орех, годжи бери, някои ферментирали храни и зеленолистни зеленчуци, могат да дадат допълнителен тласък за имунитета, стига детето да ги приема и консумира с наслада. Наша задача и отговорност е да открием вкусната формула, с която да ги включим в детското меню.

Избягвайте преработени меса, пържени храни, безалкохолни напитки, преработени печени продукти или продукти с изкуствени подсладители или рафинирана захар. Прекомерната консумация на тези храни потиска имунната система.

Второто и не по-малко важно условие да съхраним здравето на децата, е да сме сигурни, че малчуганите пият достатъчно вода. Водата подпомага производството на лимфа, която носи бели кръвни клетки и други клетки на имунната система. Да поддържаме високи нивата си на хидратация, е едно от най-хубавите неща, които можем да направим за здравето си. Ако още от най-ранна детска възраст приучим децата си да пият много вода, ние им гарантираме здраве и дълголетиe.

Знаем, че с понижаване на температурите ние инстинктивно ограничаваме и количеството на приемана вода, но наше задължение, като родители, е да се погрижим децата ни да поддържат оптимални нива на хидратация. И нека не забравяме, че когато говорим за вода, става дума само и единствено за вода. Всички други течности, макар и с високо водно съдържание, следва да причисляваме по-скоро към храната и да не ги използваме като заместители на чистата, дестилирана вода.

Приучете детето си да започва всеки свой ден с пълна чаша вода. Този навик естествено провокира движението на червата и отмиването на вредните токсини и поддържа тялото здраво, свежо и чисто. За допълнителен тласък и свеж вкус добавете няколко капчици лимон, които ще осигурят допълнителна доза от имуностимулиращия витамин С.

Известно е, че хроничната умора увеличава рисковете от заболявания. Замисляли ли сте се какъв  ритъм следват децата ни и колко натоварен всъщност е детският ден с всички тези образователни занимания, с които ние, амбициозните родители, ангажираме децата си?! Организмът, включително и детският, укрепва и се възстановява, когато е в покой. Жизненоважно за оптималното физическо и психично развитие на детето е то да почива и да се наслаждава на достатъчно часове сън.

Не претопляйте стаята на детето през зимата. Топлият въздух изнежва детето, уврежда лигавиците и го прави по-податливо към болести. Съвременните отоплителни системи значително изсушават въздуха, като при температури над 21 градуса рязко намалява влажността на въздуха, лигавицата на дихателната система набъбва и детето започва да киха, да кашля, но основният проблем е, че увредената от сухия въздух лигавица става по-малко резистентна на вирусите и на бактериите. Честите разходки навън и в студените дни, спането на открито и нормалната температура на въздуха са обективните условия, за да имаме здраво дете.

Друго важно условие, за да поддържате силна и устойчива имунната система на детето ви, е здрава чревна флора и храносмилателен тракт. На помощ идват добрите бактерии, които откриваме в пробиотичните храни с естествена ферментация – кисело зеле, кисели краставички и популярните в източната кухня мисо, кимчи и др.

Ако детето ви не приема вкуса на естествено ферментиралите храни и боледува често, може да подсилите организма му с подходящ детски пробиотик.

И на последно, но не по важност място, жизненоважно условие за здравето на малчуганите през зимата е движението. Студеното време ни прави малко по-инертни, инстинктивно оставаме все по-дълго у дома и пропускаме ежедневните разходки в парка, но това никак не е добре за нашите дечица. Освен от чист въздух и витамин D – слънчевия витамин, силен стумулант за имунната ни система, децата се нуждаят от движение. А какво по-хубаво от зачервени от студа детски бузки, лъчезарна детска усмивка и щури игри в снега.

Не се безпокойте, че детето ще настине. Обличайте го на пластове с няколко дрехи, така че въздухът между тях да служи като естествена изолация и да поддържа телесната температура. А и така, ако се намокри, лесно можете да смените най-горния пласт дрехи.

Старайте се детето поне половин час да прекарва на въздух, независимо от времето, и не забравяйте слънцезащитния крем между 11 и 17 ч. Снегът отравя вредните UV лъчи и макар привидно да не усещаме силата на слънцето, незащитената кожа през зимата е изложена на риск от изгаряния и увреждане.

И за финал – облечете топли дрехи, вземете си малко вода и отделете един час за игра и разходка в парка.

Зимата наближава! Напишете своята зимна приказка с вашите деца!

Текст: Яна Данаилова, сертифициран преподавател по йога, член на управителния съвет на Българското вегетарианско общество