През зимата затворените помещения, които по-рядко се проветряват, се превръщат в уютна среда за атаката на стотици вируси. Някои от тях провокират възпаление на гърлото...Веднага ли на лекар?

Често малчуганът демонстрира усещането си за зачервено гърло с плач, като отблъсква лъжицата с храната и се хваща за мястото на болката. Макар и ситуацията да не ви се струва критична, добре е да потърсите съвет от детския лекар. Ако се наложи, той ще вземе гърлен секрет, за да установи дали инфекцията е вирусна, или бактериална с оглед на адекватното лечение. Не отлагайте посещението при педиатъра, особено ако забележите следните симптоми:

 - силна болка при преглъщане;
-  повишена телесна температура;
-  обрив по лицето и по тялото;
 - лош дъх;
-  придружаваща болка в ухото;
- бяло-жълтеникави налепи по езика.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

От шкафа на баба 
Все пак можете да приложите съпътстваща терапия у дома, за да ускорите оздравяването на малкото ви съкровище. На първо място се погрижете за... краката на мъника. Има зависимост между тези две зони в организма –  когато краката са топли, лигавицата на гърлото се кръвоснабдява по-добре. Ето защо горещата баня на краката два пъти на ден, докато детето се изпоти, може да има изненадващо добър ефект.
Компресите също са изпитано средство срещу гърлобола. Ако сте забелязали, че детето ви предпочита студените напитки,  по-вероятно е студените компреси да са по-ефективни при него. И обратното – ако е любител на топлите напитки, по-подходящи за него са топлите компреси. Сред студените компреси за гърло доста ефикасен е този с извара, а сред топлите – с прясно сварени картофи.  Вдишванията на водна пара също помагат, особено ако във водата сте сложили мъничко евкалипт, мента или градински чай. Трикове срещу вирусите
На пръв поглед някои от тези мерки срещу болестотворните организми изглеждат твърде елементарни, но могат да са доста ефикасни...
 Редовно мийте ръцете – и на детето, и вашите.
 Проветрявайте често у дома и не пропускайте разходките с детето навън, дори и в студените зимни дни.
 Предлагайте много течности на малчугана. Те отмиват болестотворните бактерии.
 Не излагайте мъника на тютюнев дим. Вече е доказано, че пасивното пушене увеличава риска от възпалителни заболявания при децата.
 Овлажнявайте твърде сухия въздух в дома, най-вече ако се отоплява с парно.
 Проверявайте краката на детето винаги да са топли (малко по-големият размер зимни обувки в случая е важен).
 Ако по принцип гърлото е слабо място на вашето дете, добре е в продължение на 4 седмици да вземете профилактични мерки с помощта на имуностимулиращо средство. Консултирайте се с вашия педиатър.

„9 месеца“