Ако редовно водите вашето бебе в детската консултация, знаете, че педиатърът мери не само теглото и ръста му, но и обиколката на главата му. При раждането тя обикновено е между 34 и 36 см, но само след една година е 46–48 см.
Важна обаче е не абсолютната стойност. По наследство, т.е. генетично има деца с по-големи и с по-малки глави. Не е задължително главата да расте равномерно. Възможни са периоди на ускорен растеж и кратки паузи. Важното е за един по-продължителен период да се получи крива, успоредна на стойностите, измервани при последователните прегледи. В противен случай вашият педиатър ще провери състоянието на голямата фонтанела, за да се изключи преждевременното й вкостяване. Ако фонтанелата още не се е затворила, може да се направи ехографско изследване, чрез което безболезнено за бебето ще се установи състоянието на мозъчните структури.


Забавеният или ускореният растеж на главата може да е повод за тревога само ако и характеристиките на цялостното развитие на детето не отговарят на възрастта му.