Бременността е вълнуващ период, изпълнен с нови преживявания и натрупване на нови знания, особено що се отнася до здравето на бъдещата майка и бебето. Възможно е да се чувствате объркани от огромното количество информация. Не сте сами. Повечето жени минават по пътя на бременността по този начин. В тази статия ще се постараем да обобщим всичко, което трябва да знаете за приема на пробиотици по време на бременността.

Какво представляват пробиотиците?

Пробиотиците са живи микроорганизми, които нормално обитават червата и други части на тялото. Понякога ги наричат „добри“ бактерии, за да ги разграничат от бактериите, които могат да причинят заболяване.

Здравият микробиом (трилионите различни бактерии, живеещи в тялото ни) зависи от баланса между „добрите“ и „лошите“ бактерии, както и от тяхното разнообразие. Твърде многото лоши бактерии или намалено разнообразие от „добри“ бактерии, може да доведе, както до неприятни стомашно-чревни симптоми, така и до кожни проблеми, промяна в настроението и умора, включително се асоциира с някои заболявания, като диабет тип II.

Какви са ползите от приема на пробиотици по време на бременност?

Има множество проучвания, които доказват ползите от приема на пробиотици. Ето кои са най-често срещаните ползи от приема на „добри“ бактерии по време на бременност:

1.     Понижен риск от гестационен диабет

Някои проучвания показват, че приемът на пробиотични добавки по време на бременност може да доведе до по-ниски нива на глюкоза и намаляване на инсулиновата резистентност. В едно проучване се стига до заключението, че приемът на пробиотици по време на бременност намалява нивото на жлъчните сокове, което може да подобри метаболизма на глюкозата. Друго проучване установява, че пробиотиците могат да намалят риска от развитие на гестационен диабет, включително при жени над 35 години, които са имали гестационен диабет при предишна бременност.

2.     Подобрено храносмилане

Храносмилателните проблеми понякога възникват поради дисбаланс в чревния микробиом. Пробиотиците могат да помогнат за поддържане на баланса в чревната микрофлора. Някои проучвания показват, че пробиотиците могат да помогнат за облекчаване на стомашно-чревни симптоми, като подуване, газове, запек или диария.

3.     Намален риск от екзема

Метаанализ, включващ повече от 4000 бременни жени, заключава, че приемът на пробиотични добавки е свързан със значително намаляване на риска от екзема по време на бременност. Друго проучване установява, че приемът на пробиотици от майката и от новороденото през първите 6 месеца от раждането му, намалява честотата на появата на екземи.

4.     Намален на риск от преждевременно раждане

В друг метаанализ, учените установяват, че продължителността на бременността е била по-дълга при жените, които са приемали пробиотични добавки, отколкото при тези, които са приемали плацебо.

5.     Намаляване на гаденето по време на бременност

Едно малко, но много обещаващо проучване стига до заключението, че приемът на пробиотици значително подобрява симптомите на свързаното с бременността сутрешно гадене и повръщане, както и на запека.

Безопасно ли е да се приемат пробиотици по време на бременност?

Пробиотиците са безопасни за прием по време на бременност. Множество проучвания на приема пробиотични добавки по време на бременност не откриват негативни странични ефекти или рискове, свързани с пробиотиците.

Трудно е обаче да се определи кой точно пробиотик е добре да бъде приеман. Ето какво трябва да имате предвид:

Как да изберем пробиотик?

Пазарът на хранителни добавки не е регулиран. Това дава свобода на много производители да злоупотребяват с доверието на потребителите. Когато избирате пробиотик, а и хранителна добавка по принцип, обръщайте внимание на сертификациите на производителя. 

Един от най-разпространените сертификати е GMP (Good manufacturing practice) – в превод означава „добри производствени практики“. Други важни европейски сертификати за производство на хранителни добавки са по стандартите ISO 9001 – за управление на качеството и ISO 22000 – за безопасността на храните.

Важно е производителят да има сертификата HACCP за анализ на опасностите и контрол на критичните точки. Добре е също да притежава FCSS – сертификат, подобен на ISO 22000, но признат от GFSI (Global Food Safety Initiative). Сертификатът FDA Registered показва, че производството е отговорило на строгите изисквания на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA).

Важен фактор при избора на пробиотик е дали „добрите“ бактерии в него са микроенкапсулирани. Това дава гаранция, че не само ще оцелеят при различно температурно съхранение, ами и ще преминат непокътнати през ниското pH на стомашната киселина.

ProLact създаде изцяло нова генерация пробиотици, наречена NextGen Microencapulation. В NextGen пробиотиците полезните бактерии се обвиват със защита от протеини и мукополизахариди. Тази уникална микроенкапсулация не просто защитава бактериите от киселинното pH на стомаха, а и им осигурява хранителни вещества. По този начин, пробиотичните бактерии гарантирано преминават през целия стомашно-чревен тракт и достигат чак до дебелото черво.

ProLact има специална серия пробиотици за бременни. ProLact Prenatal е пробиотична храна,  която съдържа милиарди живи клетки на Лактобацилус Булгарикус и Стрептококос Термофилус. Благодарение на високото съдържание на витамин D, ProLact Prenatal може да помогне за естественото увеличаване синтеза на костно вещество, като по този начин да намали шанса за развиване на остеопороза по време на бременност. Заедно с това, ProLact Prenatal подпомага нормализирането на калциево-фосфорната обмяна в организма. ProLact Prenatal подобрява качеството на кърмата, насищайки я с допълнително калций, а по време на бременността – подпомага здравословното развитие на плода.

ProLact Prenatal+ е пробиотик в капсули, обогатен с естествен екстракт от зелен боб. Зеленият боб е един от най-добрите природни източници на фолиева киселина. ProLact Prenatal+ съдържа над 1 милиард живи клетки на Лактобацилус и Стрептококос Термофилус само в две капсули. Той спомага за балансиране на чревния и влагалищния микробиом, като същевременно подпомага естествените защитни сили на организма.