Минахме през периода на бременността и раждането, разбрахме, че, за да бъде семейството здраво, а у дома да има уют и хармония, то на първо място мама трябва да се грижи за себе си, поговорихме си за имунитета на детето и получихме ценни насоки за кърменето. „Pufie Talks с любими специалисти“ дарява със знания, събужда увереността на младите родители и им помага да бъдат смели, разумно информирани и спокойни в грижите за мъничето. Ето, че и седми епизод вече може да бъде открит в YouTube канала на Pufies Bulgaria.

По важната тема за хигиената на бебето от 0 до 2 годинки си поговорихме с д-р Бисера Котевска-Трифунова, дерматолог. Компания в нашето уютно пространство ѝ правеше Мона Гочева. Споделихме приятни моменти, получихме ценни съвети и не пропуснахме да бъдем усмихнати. Да, прекарахме си добре, успокоихме своите притеснения и разбрахме повече за къпането, хигиената и интимната област на малчо. 

Pufie Talks с любими специалисти – Емоционално здраве на майката с психолог Михаела Ангелова

А сега, нека ви споделим и някои по-важни акценти от нашия разговор. 

Първата баня – плашещ момент, будещ въпрос след въпрос, често предизвикващ и паника. Според д-р Бисера Котевска-Трифунова притесненията са излишни: „смело си хващаме бебето и си го къпем“. Първите дни тя препоръчва да измиваме новороденото на мивката, за да предпазваме пъпчето, желателно е банята да бъде кратка, защото дългото къпане може да изсуши бебешката кожа. 

Знаем колко силно грижата за пъпчето притеснява новите родители. Яснота и успокоение внесохме и по този въпрос. Антибиотичните пудри и подсушаващите спрейове са много подходящи за третиране на областта. 

Измивните продукти – какви, колко и с какъв състав? Д-р Трифунова препоръчва родителите да се доверят на една фирма, една козметика. Най-добрият вариант е козметиката да бъде медицинска. 

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Фокус поставихме и на интимната хигиена. Каква е разликата между половете и за какво да внимаваме, когато мием момче и тогава, когато къпем момиченце? Ценни препоръки получихме и тук. Не пропуснахме да научим и колко често е добре да къпем бебето. Понякога, когато детето е с проблемна кожа, е добре бебешката баня да бъде само два пъти седмично.

Зоната под пелените – влажна среда, благоприятна за развитието на бактерии. Колко често да сменяме пелените и какви грижи да полагаме за деликатната област? Д-р Трифунова ни сподели: „Много е нежна тази кожа, затова трябва пелената да се сменя минимум 5-6 пъти на ден.“ Това е много важно, за да избегнем кожните обриви и инфекции. 

Полезни съвети, ценни насоки, а на финала - чудесни награди. Пропуснали сте да ни гледате? Направете го още сега: