Гледахте ли разговора ни с д-р Бисера Котевска-Трифунова, дерматолог? Тя беше гост в десети епизод на поредицата „Pufie Talks с любими специалисти“. Научи ни да се грижим за бебешката кожа с нежност и внимание и ни сподели повече по темите за бебешката козметика, бебешкото акне, атопичния дерматит, слънчевите лъчи и още и още.

Въпросите ѝ задаваше любимата, лъчезарна и усмихната Мона Гочева. Любопитен разговор с ценни съвети, усмивки и споделен опит – да, имаше от всичко. А ето и някои по-важни акценти, на които поставихме фокус. 

Pufie Talks с любими специалисти – Бебешка хигиена с д-р Бисера Котевска-Трифунова, дерматолог

В началото, разбира се, поговорихме подробно за бебешката козметика, към която трябва да се насочим. За бебета е изключително важно да имаме един подходящ измивен продукт, който можем да ползваме и за коса и за тяло. Към него е нужно да разполагаме и с хидратантен продукт. Желателно е в състава на козметиката, която избираме, да има минимален брой на консерванти, оцветители и парфюми. Важно е да не забравяме и за крема, предназначен за зоната на пелената

А от какви грижи се нуждае тази деликатна област? Д-р Трифунова ни обясни, че трябва да третираме няколко пъти на ден бебешката кожа под пелените с пудра или крем. Така ще я предпазим от външните замърсявания. „Когато бебетата са по-мънички, задължително е пелената да се сменя няколко пъти.“

Специално внимание обърнахме и на атопичния дерматит. Много са факторите, които водят до отключване на заболяването, най-често те са генетични - заболяването е наследствено. Влияние оказва и замърсяването на въздуха. Ключови в грижите тук са хидратацията, по-рядкото къпане и употребата на подходящи продукти, които не изсушават кожата. Според нашия гост положителен ефект ще постигнем и с по-чести разходки в планината, където въздухът е чист.  

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Д-р Бисера Котевска-Трифунова ни разказа и повече за бебешкото акне. Най-често то минава спонтанно и не се нуждае от лечение. При някои бебета може да се задържи повече време – до 6-7 месеца. Причината са хормоните, които преминават от майката към бебето в края на бременността и раждането. Няма място за тревоги, този процес ще отшуми.  

Акцент поставихме и на топлите дни и слънчевите лъчи. Слънцето може да навреди сериозно на детската кожа, затова е важно да полагаме необходимите грижи. Употребата на фотозащитен препарат е задължителна за летния сезон. За бебета трябва да избираме 50-ти фактор. 

На финала припомнихме и за чудесните награди, които ви очакват – както в края на поредицата, така и след всеки епизод.

Гледайте ни, беше интересно: