Смях, усмивки, весели моменти и ценни съвети – в девети епизод на „Pufie Talks с любими специалисти“ имаше от всичко. Ще го откриете в YouTube канала на Pufies Bulgaria. Там, разбира се, ви очакват и всички останали видеа от поредицата – епизод след епизод, нашата цветна палитра е вече богата, темите са различни, а информацията – интересна и много, много полезна. 

В новия епизод ви срещаме с д-р Теа Александрова, лекар в спешно отделение по педиатрия и автор на инстаграм профила mamadoc.bg. Компания ѝ прави Никол Станкулова. А тема на разговора им е здравето на детето от 0 до 2 годинки. Къде грешим, когато лекуваме малчугана, как да предотвратим настинка и какво да правим при спешни ситуации? Време е да разберем.

Pufie Talks с любими специалисти – Поведение и развитие на детето от 0 до 2 г. с Надежда Милева, психолог

Много важно е да внимаваме кога извеждаме детето навън. Минусовите температури не са препоръчителни. И все пак, нека не забравяме, че закаляването включва терапия с въздух, вода и слънце - именно навън организмът на детето се подготвя за околната среда и се адаптира към спецификите ѝ

Колебаете се как да обличате детето? Съобразете неговото облекло с вашето. Ако вие сте с тениска и панталони, детето е добре да има и връхна дреха. Вашето облекло + един кат дрехи отгоре – това е правилото, към което д-р Александрова съветва родителите да се придържат.

Помощ! Детето се задави! „Паниката е най-големият враг в тези ситуации. Ако детето кашля и се зачервява, това означава, че все пак то може да диша. Истински притеснително е, когато започнем да имаме посиняване, да не може да си поеме дъх, да не може да се изкашля. Кашлицата е защитен рефлекс и ако я чуваме, това е добър знак.“ При нужда, обръщаме детето надолу, потупваме между плешките, но не бъркаме в устата му! 

Как да предотвратим честото боледуване? Д-р Теа Александрова обясни, че се счита за нормално детето да боледува до 6 пъти в есенно-зимния сезон. Затова, нека забавим появата на тревогите. Приемът на лекарства трябва да бъде внимателен, нека не прибягваме до него при най-малкия вирусен симптом. Ако имунитета на детето е паднал или предстои да се разболее може да се приема витамин C. Когато детето е здраво, е добър момент да се започне пробиотично лечение за повишаване на локалния имунитет. Най-добите имуностимуланти са доброто хранене, достатъчния сън, физическата активност и времето, прекарано сред природата. 

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Каква температура се счита за висока и как да измерим най-точно? За завишена температура говорим тогава, когато детето има над 37,5 градуса, но притесненията са оправдани над 38 градуса. Д-р Александрова ни обясни и как правилно да измерваме температурата на детето ни. 

Да, беше полезно, да, научихме много и информацията бе ценна. В края на разговора ни Никол припомни и за чудесните награди, които ви очакват – както в края на поредицата, така и след всеки епизод. 

Ако не сте ни гледали, направете го още сега: