Нов епизод, нов специален гост и нова безкрайно интересна и любопитна тема - осми епизод на „Pufie Talks с любими специалисти“ е вече тук! Ще го откриете сред всички останали ценни видеа в YouTube канала на Pufies Bulgaria. Говорим си за поведението и развитието на децата от 0 до 2 годинки и се опитваме да разберем какво се случва в техния свят – необятен, пълен с въображение, светлина и радост. Помощ в това смело начинание потърсихме от психолога Надежда Милева. С усмивка и любопитство въпросите ѝ задаваше Мона Гочева. Както винаги, при нас бе уютно, весело и цветно, а информацията, която получихме, несъмнено, бе полезна и много, много ценна. Сигурни сме, че помогнахме на родителите и дадохме отговори на много въпроси, които ги тревожат. 

Време е да видим и някои по-важни акценти, които бяха на фокус в разговора ни. 

Pufie Talks с любими специалисти – Бебешка хигиена с д-р Бисера Котевска-Трифунова, дерматолог

Вероятно всеки родител иска да разбере кога детето започва да възприема самостоятелно заобикалящия го свят. Ето защо именно този въпрос бе първият отправен към нашия гост. „От 0 до 6 месеца детето възприема света през родителите“. Надежда Милева ни обясни, че първите стъпки за изграждане на една емоционална осъзнатост и едно самостоятелно справяне, можем да открием тогава, когато детето започне да се утешава и успокоява само. Между първата и втората година започва и развитието на т.нар. способности за знание. 

Полезни ли са за детето безбройните игри, които мама и татко измислят постоянно? Според нашия гост съвременните родители са родителите, които живеят с усещането за много изискване към себе си. Непрекъснато си мислим, че е важно да забавляваме детето, а всъщност играта е един вид опознаване на света. Чрез игрите майката може да въведе детето в дома, в ежедневието, в готвенето, за да го научи какво е опасно и как да се предпазва. 

Технологиите и децата - силно обсъждана тема днес. Щастливи сме, че успяхме да разберем какво мисли по въпроса и психолога Надежда Милева. “Технологиите, по принцип, превъзбуждат нервната система на детето и всъщност поддават много стимули, които то не може да удържи, не може да овладее. Колкото по-късно детето стигне до технологията, толкова по-добре.“

А важно ли е от 0 до 2 годинки детето да общува с другите? Да, ние живеем в социален свят и поради тази причина е особено важно детето да изгражда социални отношения. „Още преди свързването с други деца, то започва да се свързва с хората в къщата.“ Самият факт, че бащата влиза в семейната система вече подсказва за разширяването на социалния детски свят. 

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

На финала разбрахме и повече за комуникирането и говора на детето. Беше удоволствие да разгърнем темата и да разберем какво мисли по въпроса специалист. 

Разбира се, не пропуснахме да ви припомним и за наградите. Знаете, такива ви очакват както на финала на поредицата, така и след всеки следващ епизод. Ако не сте ни гледали, направете го още сега: