По време на бременността повечето бъдещи майки изчитат доста литература за това какво ги очаква по време на 9-те месеца и след тях. Интересуват се как да отглеждат своите деца, как да организират съня им, храната, как да обезопасят дома, как да го подредят, как да говорят на новороденото и как да се отнасят с него. Всички влизат в неизвестното, а именно то плаши най много. Спокойно, бъдещи мами, всичко ще бъде наред! Мъничето знае най-добре кога, как и защо и ще ви насочва през цялото време.

Изчисли своята гестационна седмица и приблизителната дата на раждане на твоето бебе

Някъде между всичките неща, с които се сблъскваме при навлизането в един нов свят, пропускаме някоя и друга малка, но важна подробност. В последния месец на своята бременност, когато знаех и усещах, че денят наближава, се запитах какво трябва да сложа в чантата, която ще взема в родилното? Нямах информация за това, а исках да се подготвя, за да мога да грабна чантата в момента, в който чудото започне да се случва. Спомних си един филм, който бях гледала, когато бях все още малко момиче. Когато настъпи дългоочакваният момент, настъпи паника. Всички започнаха да тичат наляво и надясно, след което излетяха към болницата, забравяйки чантата. Доста се смях тогава, но сега съм почти сигурна, че няма как да знам дали и при мен няма да се случи същата комична ситуация. Никой не е застрахован, дори и организиран човек, какъвто съм аз. Започнах да питам и да търся информация, за да подготвя своята чанта. Дори и да се стигне до там в бързината да бъде забравена, в нея да има всичко необходимо, за да може някой след това да се върне и просто да я грабне, без да изпада в излишно търсене, за да събере пълнежа ѝ. Споделям ви списъка, който направих:

enlightenedТОАЛЕТНИ ПРИНАДЛЕЖНОСТИ: паста и четка за зъби, дезодорант, шампоан, мокри и сухи кърпички. Препоръчвам шампоанът да е сух, освен ако не предвиждате по-дълъг престой и сте сигурни, че болницата не предлага такива.

enlightenedРАЗКРАСИТЕЛНИ: четка за коса и ластик (шнола). Всичко останало, което може да добавите, е строго индивидуално и се определя от вашите желания. Може да добавите чантичка с грим, ако мислите, че ще ви влезе в употреба. Някое кремче за лице или за ръце е още един вариант, но преценете добре. Няма нужда да се затрупвате с вещи, все пак не отивате на почивка.

enlightenedДРЕХИ: бельо, домашни пантофи, джапанки, чорапи и халат. Последното е, ако мислите, че болницата не предлага такъв или искате да използвате ваш. Когато избирате какви дрехи да вземете, разгледайте гардероба си и изберете нещо удобно, с което ще се чувствате комфортно и свободно. Забравете за модните тенденции сега (или ги оставете евентуално за изписването), облечете нещо, което да не ограничава движенията ви.

9 години опити и мечти, за да го има днес Георги

enlightenedДРУГИ: Лични документи, телефон, зарядно, някое списание или книга.

Надявам се този списък да ви помогне поне малко, когато започнете да опаковате своята чанта. И все пак единственото нещо, което трябва да запомните, е, че накрая на деня най-важни сте вие и вашето дете. Дали ще забравите нещо в суматохата, не е от голямо значение. Живеем в такова време, че винаги може да го получите във възможно най-кратки срокове. Не позволявайте пропускането на някакви подробности да ви създаде напрежение в един от най-важните моменти в живота ви. Мигът, в който вземете малкото чудо в своите прегръдки, ще ви накара да забравите всичко останало. Насладете се!

Текст: Силвия Крумова