В древността египтяните сравнявали сърцето със слънцето, което изпраща лъчите си до най-отдалечените кътчета на майката Земя. А сърцето изтласква кръв до всички клетки на тялото. Човешкото сърце е мускул. Той е мощен двигател-помпа.


Когато спим или почиваме, за 1 минута сърцето се свива и разпуска от 60 до 80 пъти, като изтласква около 5–5.5 л кръв. Това прави 10 000 л за 24 часа. За около 70 години живот изтласкваната кръв е... 20 милиона литра, а когато тялото се натоварва с физически усилия – 15–20 л за минута. Представяте ли си каква работа върши този голям колкото юмрук орган?!

Сърцето се намира в гръдната кухина. При хора, активно занимаващи се с физически труд или спорт, то е по-голямо и леко издължено, защото работи повече. Тези, които мързелуват, имат по-малко сърце. В момент на стрес, физическо или умствено напрежение ударите му могат да стигнат до 240–260 в минута. Успокои ли се, то пак влиза в обичайния си ритъм. Сърдечната честота може да се провери, като се постави ръката върху пулса.
Много от метафорите и поговорките, свързани със сърцето, помагат да се уточнят различни “диагнози”. “Тежко ми е на сърцето” означава имам мъка, страдание, болест, неосъществен копнеж. В това състояние сърдечната дейност може да е ускорена (тахикардия). Когато се каже ”Сърцето ми спря” или “Сърцето отиде в петите ми” (“Качи се в гърлото ми”), става дума за преживявани стрес, тревога, преумора, безсъние. Много жени имат това оплакване по време на мензес или през бременността. Обяснението е едно – хормоните са в атака. В такива моменти най-добре е да си починете, да хапнете шепа сушени кайсии или стафиди, защото те съдържат калий, който успокоява сърцето. Помага и валериан, изпит с малко повече вода.

За да покажете на някого колко сте искрени в чувствата си към него или да му благодарите, допълвате “с ръка на сърцето” и дори  илюстрирате, като сочите къде точно е сърцето ви...“Сърцето ми е разбито”... централната нервна система контролира работата на важния мускул по два пътя: единият намалява честотата на съкращенията, а другият я ускорява. При първия в кръвта нахлува адреналин, а при втория – ацетилхолин, който се синтезира при тежки, отрицателни емоции. Той може да разбие сърцето в буквалния смисъл, предизвиквайки инфаркт. “Имам горещо сърце” – доказано е, че чувствителното женско сърце е по-топло с половин градус от мъжкото. А колкото по-висока е температурата на сърдечния мускул, толкова по-активни са обмяната на веществата в него и регенерирането на клетките, които го изграждат. С това се обяснява фактът, че потомките на Ева получават по-рядко инфаркт от потомците на Адам. “Тя има голямо сърце” – това е признание, че Тя е добра, щедра, душевно силна. “Боли ме сърцето” – при неприятни преживявания често се  изпитва болка в лявата част на гърдите. В такъв момент хормоните на стреса стесняват кръвоносните съдове и ограничават достъпа на кислород и хранителни вещества до сърдечния мускул. Той бие тревога. Тази тревога стига до мозъка и той заповядва на артериите да се разширят. Често неприятното чувство бързо изчезва, но ако болката трае 5–10 минути, трябва да се призове Бърза помощ. Грижете се за сърцето си всеки ден. През бременността и след раждането задължително спазвайте някои съвети. Веднага се разделете с цигарите! Тютюнопушенето повишава кръвното налягане и уврежда кръвоносните съдове.
 Не злоупотребявайте с алкохол, защото това води до зависимост, уврежда черния дроб, стомаха и сърцето. 
 Не вземайте обезболяващи средства без консултация с вашия лекар.
 Контролирайте теглото си. Повечето натрупани килограми увеличават два пъти риска от инфаркт.
 Всеки ден се движете активно. Сърцето обича разходките, плуването, танците – все позволени и на бременните занимания.
 Пазете се от стрес. Хранете се здравословно. Сърцето има нужда от редовно подаване на храна. Осигурявайте му три основни хранения. Не вечеряйте след 19–20 ч. Преяждането е върл враг на сърцето. Включвайте в менюто си и мазнини. Те доставят енергия на всички клетки. Увеличете ненаситените мастни киселини от растителен произход и намалете животинските. Консумирайте зехтин, слънчогледово, царевично и соево олио, от време на време и краве масло. Не пренебрегвайте захарите. Добре е те да са 85% плодови и зеленчукови, а 15% да са доставени с около 10–12 г бяла захар (30 г шоколад или 40 г конфитюр) за 24 часа. Захарите помагат на сърдечния мускул да функционира ритмично. Този ефект се постига чрез приемането на витамини, минерали, ферменти, целулоза и други биоактивни съставки, които се съдържат в плодовете и в зеленчуците. Сърцето обича червените и горски плодове: череши, вишни, ягоди, грозде, боровинки, къпини. Негови приятели са и  лимоните, ябълките, крушите, мандарините. От зеленчуците предпочита картофите, доматите, чушките, зелето, броколите, граха. Рибата, особено морската и океанската, е важна храна за сърцето. В менюто на бременната, родилката, кърмачката и вече захраненото дете рибата трябва да присъства поне два пъти седмично. Херингата, скумрията, рибата тон, сьомгата, които съдържат омега 3- и 6-мастни киселини, намаляват лошия холестерол, кръвното налягане и склонността към тромбози.  Яжте лук, праз, чесън. В тях има сулфиди, които намаляват кръвното налягане и активират мастната обмяна. Консумирайте прясно мляко, сирене, извара (прясна!). Съдържащият се в тях калций намалява мускулния спазъм и “укротява” сърдечния ритъм. Включвайте в менюто си пилешко, агнешко и заешко месо. Те доставят белтъци от животински произход, които правят ядрото на сърдечните клетки устойчиво на стреса и активно в борбата с неприятели – вируси, бактерии, тютюн, алкохол...
 Избягвайте стреса. Днес той е водещ агресор и не можете напълно да го елиминирате, но може да му оказвате съпротива, като консумирате портокали, спанак, авокадо, шам фъстък, бадеми. Суровите моркови и целината също гонят безпокойството. И чаят от мента (маточина, жълт кантарион) има успокояващо действие. Физическото натоварване също противодейства на стреса. Затова отделяйте време и за аеробика, латинотанци, плуване, разходки... Смейте се по-често. В тези мигове и сърцето ви се “смее” с вас. Пейте, когато имате възможност, даже и да пеете много фалшиво. Издаването на звуци чрез пеене увеличава и активизира малкия белодробен кръг на кръвообращението, газообменът в кръвта се усилва и всички органи, включително и сърцето, получават повече кислород. Това доказва защо оперните певци живеят по-дълго.
Някои микроелементи също имат особено значение за полезната дейност на сърцето. Магнезий. Той заздравява сърдечния мускул и кръвоносните съдове и премахва екстрасистолите (прескачане на сърцето). Съдържа се в бадемите, смокините, бананите и картофите. Калций. С негова помощ се нормализира пулсът. Осигурява се чрез мляко и млечни продукти, соя, риба и орехи. Желязо. То се грижи сърцето да изтласква снабдената с кислород кръв. Богати на желязо са черният дроб, бъбреците, говеждото месо, яйчният жълтък, сушените плодове, ядките, сушеният грах и фасулът, зелените листни зеленчуци, пълнозърнестият хляб. Натрий. Той успокоява ритъма на сърцето. Калий и цинк. Те са най-мощните антиоксиданти, от които има нужда сърцето. Ще снабдявате организма си с тях с банани, картофи, домати и цитрусови плодове. За доброто функциониране на сърцето допринасят и всички витамини.

Д-р Милка Жижанова – Милушева
диетолог