Великденските празници са тук! Вероятно много от вас планират този път да не прекаляват с храната. Ако опитвате да забременеете, вече сте бременна или пък сте родила скоро, със сигурност полагате усилия да промените начина си на живот и се стремите да изключите изцяло от ежедневието си някои вредни хранителни навици. Е, празниците са чудесен начин да тествате мотивацията си, можете да ги приемете като тест за това способни или не сте да устоите на изкушенията. 

  • Как да устоим на примамливите вкусотии около нас? 

Трудно е, когато около теб е отрупано с току-що направени козунаци, топли питки и вкусни сладкиши. Имаш една чиния пред себе си, а искаш да опиташ от всички великденски ястия – истинско предизвикателство за волята.  

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER 

Важно е да знаете, че начинът ви на хранене по празниците, всъщност е пряко отражение на отношението, което имате към храната и тялото си, по принцип. Може би много от вас приемат „здравословното хранене“ като борба със себе си, вероятно се чувствате уморени от ограничени и лишения. Тогава се пускате по течението и… се стига до онзи момент, от който бягате - преяждането. Така вие несъзнателно наваксвате с храната, от която смятате, че на по-ранен етап, сте се лишили.  

Най-краткият път към това да спрете с преяждането по празниците е да се откажете от бързите решения да се нахвърлите върху храната. Трябва постепенно да препрограмирате начина, по който възприемате храната и отношението, което имате към тялото си. Ако досега винаги сте преяждали на празниците, това е заученото поведение на вашето тяло. Ако винаги, когато сте си у вас, се храните по-осъзнато и качествено, а когато излизате с приятели, ходите на гости или при роднини, се нахвърляте на храната и преяждате - това е вашето заучено поведение. Именно него трябва да промените. 

  • На гости сме – как да не прекалим с храната? 

Решението е да създадем нагласа, която ще води до състояние, наречено воля. Тя не е инструментът, на който да разчитаме в дългосрочен план. Волята е тази, която ни помага за кратък период от време да действаме по различен начин, въпреки вътрешната ни съпротива и желанието ни да следваме заучените до този момент модели на поведение. Нашият мозък е гъвкав и податлив на промяна, именно посредством ежедневните ни избори. Ето защо, ако искате да се въздържите от това да не прекалите с храната по време на празничните дни, то трябва да си дадете сметка, че този модел на поведение и отношение към храната – лакомо да се нахвърлите на всичко, което ви се предлага, може да ви помогне в опита да устоите на изкушението. Трябва да го използвате като допълнителен стимул, който да ви даде повече сила да се справите с вкусните предизвикателства. По този начин няма да бъдете жертва на своите желания. 

УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ - ХРАНЕНЕ ПРЕЗ 9-ТЕ МЕСЕЦА С Д-Р НИКОЛОВА

Ако сте свикнали да изядете половин козунак след основното ястие, няма да ви е лесно да се спрете само на едно-две парчета. През цялото време ще изпитвате дискомфорт и ще ви е трудно да удържите желанието си да се нахвърлите лакомо на целия козунак и да изядете колкото можете повече. Това е нормално. Важно е да постигнете контрол именно в подобни ситуации, свикнете с този дискомфорт, постойте в неговата компания и си напомнете, че вече сте хапнали две парчета, а те са ви напълно достатъчни. Не сте се лишили от козунака и сте се насладили на вкуса му. Не е нужно да го изяждате целия, щом вече сте се нахранили. 

Ако се справите и устоите в тези рискови моменти, то вие ще дадете сигнал към вашия мозък и ще му покажете, че не сте жена, която задължително преяжда на празници, а имате воля, която ви води и която притежавате умение да следвате.

Осъзнайте, че всичко, което можете да направите на тези празници, е една малка стъпка към новия ви начин на действие – контролиран, овладян и следващ здравословен модел на хранително поведение. Не се опитвайте изобщо да не ядете козунак, месо, питка и т.н., не се лишавайте от вкуса на любимата ви храна. Хапнете си, разбира се, но си определете по-малко количество от това, което изяждате по принцип. Ако успеете да постигнете това, съвсем скоро ще установите, че въпреки контролираното хранене, все пак сте имали чудесни празници. Те могат да бъдат такива и без да се злоупотребява с храната. 

Когато действаш според това как искаш да се чувстваш, изборът дали да преяждаш или не, дали да гладуваш или не - става много по-лесен. Тогава избираш да правиш това, което кара тялото ти да се чувства живо и енергично, а съзнанието - мотивирано и удовлетворено.

  • Преяждане срещу движение и спорт – можем ли да компенсираме едното с другото? 

Движението или спорта допринасят за калорийния дефицит, но те не могат да неутрализират големи количества храна. Спортуването е стимул тялото да се оформи по определен начин. Когато преядеш, последното нещо, от което тялото има нужда, е да го наказваш с много спорт и движение. Дори и да се случи да преядете, не наказвайте себе си с прекалено движение и спорт. Една нормална разходка е напълно достатъчна. На следващия ден се хранете нормално. Дайте качествена храна на тялото си в разумно количество. 

СИЛВЕНА РОУ СЪС СЪВЕТИ ЗА ЗАХРАНВАНЕТО НА ДЕЦАТА 

  • Въглехидрати или мазнини – кое е по-важно да ограничим? 

Едно важно правило за всичко в живота е, че всяка крайност се балансира със своята противоположност. Гладът винаги води до това да компенсираме с преяждане. Ограниченията сега винаги водят до наваксване и прекаляване после. Това, което можем да направим, е да си разпределим храната. Ако знаем, че вечерта ще наблегнем на храни, които са по-богати на въглехидрати, през деня може да консумираме храни, които съдържат повече протеин и мазнини. Това не означава да не ядем никакъв въглехидрат. По този начин, в рамките на деня, ще сме балансирали храната, но без да сме прекалили.

Текст: Milenita May